Hrvatski radio

Radio Rijeka

Butković: kako sanirati ogroman cestarski dug od čak 5,2 milijarde eura?

27.11.2017.

13:04

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković otvorio je savjetovanje o prometnoj politici Republike Hrvatske u Opatiji. Savjetovanjem u organizaciji Hrvatskog društva za ceste "Via Vita" želi se ponuditi odgovor na pitanje kako poboljšati trenutno stanje u svim domenama prometne politike.

Bez obzira na sve, 2017. je godina prometa: potpisali smo 16 ugovora teških osam milijardi bespovratnih kuna, iz fondova CEV-a povukli 450 milijuna eura - čak 93 posto od ponuđenoga, i mi jednostavno moramo dalje. Dug cestarskog sektora je ogroman - 5,2 milijarde eura; restrukturiranje traje, na dobrom smo putu, kaže ministar Oleg Butković.

"Do kraja 2018. godine razgovara se na domaćem tržištu. Idemo u još jedan veći paket, oko 2,5 milijarde eura bismo trebali refinancirati. Time bismo dvije trećine duga uspjeli refinancirati, sustav bi bio održiv, a ono što je najvažnije, Hrvatske ceste i čitav cestarski sektor ostaju u rukama hrvatskih građana i Vlade Republike Hrvatske", rekao je Butković.

Više od milijun kuna iz rebalansa proračuna pojačat će prihode Županijskih uprava za ceste. Čekaju nas brojne zaobilaznice, crne točke, zagušena cesta od Omiša do Splita, a najvažniji projekt ove Vlade - Pelješki most - više nema alternative.

"To je projekt svih projekata, i ovih dana očekujemo da će Uprava Hrvatskih cesta donijeti odluku o odabiru. Taj projekt ide dalje, to je spoj hrvatskog teritorija. Činjenica je da ga gradimo na svom teritoriju, i nije to samo Pelješki most, to je cijela veza spojnih cesta s južnom Dalmacijom, koja ima četiri faze, tako da s obzirom na EU financiranje, moramo požuriti s fazama kako bi sve bilo gotovo do 2023.", naglašava Butković.

Savjetovanje "Prometna politika u 2018." nastavljeno je panelima o razvoju do 2030. te europskim iskustvima o naplati cestarine. Javlja Josip Krmpotić:

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.