Hrvatski radio

Radio Rijeka

Butković: Nema pomirbe i suživota ako se ne suočimo s prošlošću

23.08.2021.

12:21

Autor: Hina / Vladimir Jurić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, koji je i ove godine obilježen na otocima Sveti Grgur i Goli, gdje su bili zloglasni komunistički kazamati za žene i muškarce.

Kod spomen ploča Vlade Republike Hrvatske, na oba otoka, ministar Butković je položio vijenac i zapalio svijeće. Ministar je poručio kako je kultura sjećanja i suočavanja s istinom bitna jer nema pomirbe i suživota ako se ne suočimo s nekim stvarima iz prošlosti.

"Odajemo počast žrtvama komunističkog režima koji je obilježio povijest 20. stoljeća te povijest Hrvatske i hrvatskog naroda. Kultura sjećanja i suočavanja s istinom je bitna jer nema pomirbe i suživota ako se ne suočimo s nekim stvarima iz prošlosti", rekao je novinarima Butković na Golom otoku.

Ministar je u sklopu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima posjetio Goli otok te otok Sveti Grgur gdje je zapalio svijeće i odao počast zatočenicima koji su bili u logorima na tim otocima, izvijestio je HRT.

Osim Butkovića, Europski dan sjećanja danas su obilježili potpredsjednici Vlade Tomo Medved na Mirogoju te Davor Božinović u Maclju. Poslušajte izjavu ministra Butkovića:

Butković: Nema pomirbe i suživota ako se ne suočimo s prošlošću, pripremila Blanka Uzelac

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.