Hrvatski radio

Radio Rijeka

Buvljak s Preluka na Kont: što kaže Grad, a što građani

25.09.2017.

10:54

Autor: Lea Domijan Fišter, Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nema više buvljaka na Preluku: jučer je bila zadnja nedjelja tijekom koje je, uz sajam rabljenih automobila, na Preluku prodavačima siromašnijeg statusa bilo tolerirano da prodaju rabljenu robu. Buvljak seli na Kont, a bilježimo reakcije Liste za Rijeku i objašnjenje iz gradske uprave.

Pročelnica Odjela gradske uprave Grada Rijeke za komunalni sustav Irena Miličević da će 1. listopada sajam rabljene robe krenuti od 7 do 13 sati i ako se opkaže dobrim, trebao bi na tom mjestu zaživjeti svake nedjelje.

Riječka gradska uprava je s 26 zainteresiranih prodavača dogovorila da će prodaju rabljene robe ubuduće obavljati na uređen način. 

Riječki buvljak trebao bi zaživjeti na mostu kod Konta na kojem bi ove nedjelje trebali biti postavljeni štandovi, a komunalni redari brinut će o tome da više ne bude "divlje" poput onoga na tržnici Brajda ili na Preluku. Prodavači će, uz minimalnu naknadu od 15 kuna po štandu, moći legalno prodavati rabljenu robu.

Buvljake u gradskim središtima imaju Zadar, Šibenik, Zagreb i mnogi drugi, a poznati su i onaj londonski te brojni u Beču, Varšavi i Budimpešti, gdje su također u gradskim središtima.

"Rijeka EPK-a od golotinje, do sirotinje", nazvali su presljenje buvljaka s Preluka na prostor ispred riječkoga hotela Continental predstavnici Liste za Rijeku u vijećima mjesnih odbora Sušak, Centar, Školjić i Luka.

Šokirani su izjavom pročelnice gradskog Odjela za komunalni sustav Irene Miličević da preprodavači rabljenih stvari krajem rujna sele na most na Rječini na Titovom trgu te istaknuli da na buvljaku prevladava komunlani otpad koji ne može oplemeniti prostor u centru grada.

Naglasili su da se tome protive i građani koji stanuju u blizini, a dopredsjednik Mjesnog odbora Centar-Sušak , Zvonimir Gržeta istaknuo je da će buvljak prekinuti turistički pravac od Mrtvog kanala prema Trsatskim škalama, a možda sve ima veze s izgradnjom na Preluku i Kantridi.

Poslušajte izjave Miličević i Gržete:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.