Hrvatski radio

Radio Rijeka

ČA-čitalnica: ČA treba znati pisati, ali i (pro)čitati

10.09.2016.

17:42

Autor: Iva Črnjar Ivančan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Optimizam nam je ove subote donijela Dragica Stanić - umirovljena učiteljica razredne nastave koja je cijeli svoj životni i radni vijek posvetila promoviranju čakavskog narječja. Najavila je i ČA-čitalnicu, projekt povodom 150 godina prve čakavske čitaonice.

Dragica Stanić rođena je 1949. godine u Zagrebu, no od jedanaestog mjeseca živi u Rijeci. Dragica je posvojeno dijete, stoga gaji veliku zahvalnost prema onima koji pomažu djeci koja su ostala bez roditelja.

U Osnovnoj školi "Milan Brozović" Kastav provela je 46 godina. Završila je Pedagošku akademiju u Rijeci i trogodišnji Berufsbegleitendes Seminar für Waldorfs pedagogik u Zagrebu te dijelom u Njemačkoj i Austriji. Završila je također Waldorfski jednogodišnji studij za učenike s posebnim potrebama u Ljubljani.

Dragica ni u mirovini ne odustaje od svoje najveće želje - nastaviti s očuvanjem čakavskog narječja. Upravo zato je s još tri kolegice pokrenula projekt ČA-čitalnica u čast obilježavanja 150 godina od osnutka kastavske Čitalnice, prve hrvatske čitaonice u Istri.

"Već sam u ranoj mladosti znala da se želim usavršavati i htjela sam saznati kako to rade vani te to primijeniti u našim školama", otkrila nam je Dragica. Dramski pedagog postala je 2002. godine, a od 1978. vodila je izvannastavnu grupu učenika s ciljem njegovanja čakavskog narječja i bila mentor učenicima na natjecanjima i smotrama sa zavičajnim temama na materinjem jeziku. Njezini učenici su osvajali mnogo puta na Lidranu diplome i priznaja na državnim natjecanjima, najviše u scenskim nastupima, ali i u literarnom izričaju.

U likovnom izričaju njezini su učenici dobivali medalje i diplome na međunarodnim i državnim natjecanjima. "Ponosna sam na svoje učenike i njihove uspjehe. Hvala svima koji su sudjelovali i koji su pomogli da se naše ideje realiziraju. Lako je imati ideju, ali potrebna je velika podrška da bi se one ostvarile. Ja sam ju uvijek imala", ispričala nam je Dragica koja je 2000. godine dobila ministrovo priznanje za uspjehe, kvalitetu i kreativan rad.

Sudjelovala je u raznim projektima Škole kao voditelj ili suradnik. U projektu "Zavičajne slikovnice" objavljeno je šest slikovnica sa zavičajnim legendama i štorijama, objavljena je i snimljena na CD-u "Zvučna zavičajna čitanka" u kojoj govori tekstove izdanih zavičajnih slikovnica na čakavskom narječju. Sudjelovala je s učenicima u snimanju dokumentarnog filma o Gonarsu i preživjelim zatočenicima logora. Autorica je "Čakavčice, čakavske početnice i čitanke", udžbenika i e-udžbenika s tonskim zapisom govora kastavske čakavštine danas.

Autorski projekt tri kastavske učiteljice Dragice Stanić, Karmen Šimetić i Dubravke Uroda, pod nazivom ČA-čitalnica nastavlja tradiciju kastavskog začetništva, stoga se prvi se put pokrenulo natjecanje u interpretativnom čitanju čakavske besedi s nadom da će se, osim uspješnog provođenja ovog jedinstvenog natjecanja, potaknuti i druge na očuvanje njihovih izvornih govora na narječjima i dijalektima diljem Hrvatske. Na natjecanju će sudjelovati sve generacije, a prijavljeno ih je gotovo sedamdeset, što našu gošću posebno veseli.

Najbolji će biti i nagrađeni - stručno povjerenstvo izabrat će najboljeg natjecatelja ili natjecateljicu u svakoj kategoriji, a dodjeljuje se i jedna nagrada publike za najboljeg ČA-čitača ili ČA-čitačicu. Hodogram i točno vrijeme odvijanja natjecanja bit će objavljeni na webu Grada Kastva do 16. rujna, a natjecanje će biti održano 24. rujna u kastavskog gradskoj Vijećnici. Poslušajte optimistično čakavski pogovor o semu i sačemu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.