Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čabar: projekt obnove križa na Tropetarskoj stijeni

30.04.2021.

15:11

Autor: Nenad Lučić

Tropetarske stijene gdje će urušeni drveni križ, u spomen na Zrinske i Frankopane, biti zamijenjen novim (Foto: Ogranak Matice Hrvatske Čabar)

Tropetarske stijene gdje će urušeni drveni križ, u spomen na Zrinske i Frankopane, biti zamijenjen novim (Foto: Ogranak Matice Hrvatske Čabar)

Foto: - / -

"Navik živi, ki zgine pošteno", rečenica je kojom se u nacionalnoj povijesti obnavlja uspomena na slom Zrinsko-frankopanske urote. Nakon što se navršilo točno 350 godina od tragične smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, na području Grada Čabra bit će realiziran jedan projekt obnove.

Obljetnica Zrinsko-frankopanske urote je prije deset godina u Čabru obilježena postavljanjem visokog drvenog križa na vidikovcu Tropetarska stijena, a plan da se, nakon njegovog urušavanja, ovih dana postavi novi križ od trajnijeg materijala, predsjednik čabarskog Ogranka Matice Hrvatske Ivan Janeš s razlogom najavljuje kao mali graditeljsko-planinarski pothvat. 

"Postavljanje križa je zahtjevno zbog jednosatnog uspona uskim stazama, pri čemu sav materijal treba iznijeti na rukama do vrha Tropetarske stijene. Novi križ je visok osam metara, bit će od inoksa, a dosad je odrađen velik posao na iskopu temelja te dopremi pijeska, cementa i vode za betoniranje", tumači Janeš.

Klub branitelja 138. goranske brigade Hrvatske vojske, pridodaje Janeš, glavni je oslonac u provedbi tog posla, jer na taj način obilježavaju i 30. godišnjicu početka Domovinskog rata.

Sjećanje na slavne plemićke obitelji duboko je ukorijenjeno u povijest Čabra. Posebno Petar Zrinski koji je grad osnovao te 1651. izgradio ljevaonicu željeza, tako da obilježavaju i 370. godišnjicu njezinog nastanka govori Janeš.

Podsjeća i da je najpoznatiji izdanak Zrinskih zaslužan i za izgradnju prve potočne pilane te župne crkve, a time i utemeljenje čabarske župe. Ukratko, Zrinski su u ono vrijeme doista razvojno podigli Čabar.

Projekt obnove križa na Tropetarskoj stijeni, financiraju Primorsko-goranska županija i Grad Čabar. Poslušajte prilog:

Udruženim snagama do novog spomen križa, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.