Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čabar proslavio Dan Grada: Dodjele priznanja, ali i osvrt na probleme

13.09.2018.

11:26

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Prisjećajući se datuma i 75. obljetnice povratka brojnih čabarskih interniraca iz fašističkih logora, u Čabru je jučer predvečer održanom svečanošću obilježen Dan Grada. Bila je to prigoda za dodjelu godišnjih priznanja lokalne samouprave, ali i osvrt na probleme.

Problema ima na pograničnom području krajnjeg sjeverozapada Hrvatske čiji žitelji, uz očekivanu pomoć države, žele vjerovati u bolju budućnost.

Zbog specifičnog položaja, istaknula je predsjednica Gradskog vijeća Vazma Malnar, Čabar je grad koji očekuje potpore sa strane, jer potrebe su velike: "Na cijelom području Grada trebamo kvalitetnu, pitku vodu, trebamo jaku drvnu industriju te uređene i sanirane ceste. Ukratko, trebamo mnogo, no ponekad osjećamo kao da se nalazimo malo po strani i da nismo uključeni u cjelovitost Lijepe Naše", rekla je Malnar.

A što se u Čabru događa četvrt stoljeća nakon dobitka statusa grada? "Četvrt godina nakon dobitka statusa Grada imamo gotovo dvostruko manje stanovnika i skoro upola manje radnih mjesta nego 1993. godine. Međutim, u budućnosti očekujemo napredak, jer ove godine doista ima naznaka kako će tako i biti", istaknuo je gradonačelnik Kristijan Rajšel.

Ove je godine Županija, kaže zamjenik Primosko-goranskog župana Petar Mamula, najviše ulagala u čabarsko školstvo, a državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić, uz dosad osmišljene, najavljuje i nove mjere te zakone za potpomognuta područja: "Novi Zakon o brdsko-planinskim područjima će osigurati dodatnih 20 milijuna kuna za razvoj takvih krajeva. U Zakonu o potpomognutim područjima, koji se također odnosi na lokalne samouprave Gorskog kotara, osigurano je, pak, dodatnih 85 milijuna kuna, za dijelove Hrvatske s takvim statusom", istaknula je Burić. 

Osim gradskih priznanja, na svečanosti u Čabru dodijeljene su i nagrade najboljim učenicima osnovne i srednje škole.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.