Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čabar uspješno koristi EU potpore: Kako bi bili još uspješniji?

14.01.2018.

14:43

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Iako se nalazi u prometno najizoliranijem dijelu Gorskog kotara, Čabar je lani uspio izboriti mjesto na listi deset uspješnih hrvatskih gradova koji su, po stanovniku, privukli najviše potpora iz fondova Europske unije. Ipak, upozoravaju na zapreke!

Osim lokalnih, na čabarskom je području ostvareno i nekoliko prekograničnih projekata s općinama iz susjedne Slovenije. Podaci zvuče motivirajuće, ali u Čabru upozoravaju i na zapreke koje bi mogle umanjiti daljnju uspješnost njihovih kandidatura. 

Gradonačelnik Kristijan Rajšel ističe da niti jedan od projekata nije bio u iznimnim, višemilijunskim iznosima, nego je na vrednovanje utjecalo i to što Čabar ima malo stanovnika: "Kako god bilo, lijepo je čuti da si po nečemu među najuspješnijima u Hrvatskoj, iako, možda, stanovnicima gradskog područja to tako ne izgleda."

Rajšel posebno ističe: "Činjenica je da država jako sporo raspisuje i rješava natječaje te zato nisu opravdane kritike lokalnim čelnicima da ne koriste ponuđeni novac, jer kako dobiti novac bez natječaja?"

Ovogodišnjim kandidaturama ponajprije žele poboljšati komunalni standard pojedinih naselja gradskog područja. Projekti za predstojeće prijave su spremni: u Gerovu treba cjelovito riješiti cestu i javnu rasvjetu dijela naselja; nakon jedne bezuspješne, novom će prijavom pokušati riješiti pročistač otpadnih voda naselja Prezid; spremna je i kandidatura za pročistač u Tršću; prijavljen projekt uređenja Doma kulture u Čabru.

"Realiziramo li dio spomenutih projekata i ova bi nam 2018. godina mogla nešto donijeti", kaže Rajšel, ali i upozorava da je država i ove godine Gorski kotar uvrstila u neprimjereno visoku kategoriju razvijenosti te tako otežala pristup europskom novcu. 

"Postojeći indeks razvijenosti otežava realizaciju, jer zbog toga ćemo i dalje dobivati manje bodova na potencijalnim natječajima. Naime, kada se visok indeks razvijenosti stavi u suodnos s malim brojem stanovnika, tada više niste u prioritetnoj skupini za dobitak poticaja ruralnom razvoju", ističe gradonačelnik Čabra.

Nakon godina obilježenih gospodarskim, socijalnim te posljedično i proračunskim problemima, dobivanje europskih potpora u Čabru ima veliku razvojnu važnost. Poslušajte:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.