Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čak 18% osnovaca pristaje na susret s osobom koju znaju preko interneta

13.02.2018.

13:08

Autor: Olivera Vinković

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Svake veljače Udruga Insafe / Inhope, uz potporu Europske komisije, organizira Dan sigurnijeg interneta kako bi podigla svijest o sigurnom načinu korištenja interneta i mobitela. Tome se pridružio i Dječji dom "Tić" iz Rijeke.

Savjeti djeci za ponašanje na internetu: *Nikada ne stavljajte osobne podatke i fotografije na Internet. /// *Ne odgovarajte na uvredljive poruke i komentare. /// *Ne brištite uvredljivi materijal - isprintajte ga i čuvajte kao dokaz. /// *Ispričajte sve odrasloj osobi.

U suradnji s osnovnim školama, Dječji dom "Tić" organizirao je edukativnu radionicu "Mreža znanja za sigurno korištenje interneta" za ambasadore "Tića"- učenike šestih razreda riječkih osnovnih škola. I s djecom i s roditeljima mora se raditi na edukaciji, napominje Tamara Žakula Denica, ravnateljica Doma "Tić". 

"I naša su istraživanja pokazala da zaista sva djeca koriste internet, ako ne kod kuće, onda u školi ili na nekim drugim mjestima. Čak 50 posto djece doživjelo je neki oblik nasilja, a 21 posto uznemirujuću reakciju", kaže Žakula Desnica i naglašava da je 28 posto djece uvijek samo kada koristi internet, dakle - bez nadzora roditelja.

"Ono što je posebno alarmantno jest to da je 18 posto djece, na uzorku od 2100 ispitanika iz riječkih osnovnih škola, izjavilo da je ili dogovorilo sastanak ili da je spremno izaći na sastanak s osobom koju je upoznalo na internetu", upozorava Tamara Žakula Desnica.

Najbolju komunikaciju i pomoć u nevolji na internetu najbolje mogu pružiti djeca djeci, naglasila je pedagogica Osnovne škole "Nikola Tesla" u Rijeci Orjana Marušić - Štimac. Komunikacija među vršnjacima jedan je od važnijih dijelova programa edukacije djece, uz edukaciju roditelja i nastavnika. Javlja Olivera Vinković:

Tamara Žakula Desnica i suradnice pred novinarima (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Tamara Žakula Desnica i suradnice pred novinarima (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.