Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cammeo se povukao iz Splita, slijedi peticija za liberalizaciju tržišta

07.12.2016.

10:50

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je u petak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio da je poslovni model po kojem tvrtka "Cammeo" u Splitu posluje - nelegalan, uprava "Cammeo grupe" obustavila je poslovanje u tome gradu. Najavljuju i anketu diljem Hrvatske kako bi se liberaliziralo tržište.

Cammeo i dalje legalno posluju u Rijeci, Osijeku i Zagrebu. Ujedno su najavili da će organizirati potpisivanje peticije kojom će od nadležnih državnih tijela zatražiti bržu provedbu liberalizacije taksi tržišta. Tijekom idućega tjedna objavit će mjesta na kojima će prikupljati potpise, a u funkciji je i službena Facebook stranica na kojoj će objavljivati informacije.

Iz uprave Cammea tvrde kako, na traženje građana Splita, godinama pokušavaju dobiti dozvolu za taksiranje, ali im iz gradske uprave odgovaraju da za to nema potrebe. U protekla dva tjedna pokušali su stoga raditi po modelu po kojem rade turističke agencije i rent-a-car kompanije, kaže izvršni direktor uprave Petar Dragić. "Budući da smo mi u dva tjedna proveli 35 tisuća ljudi u Splitu to govori suprotno", rekao je Dragić.

Turističke agencije i rent-a-car tvrtke mogu, a Cammeo je dobio drakonsku kaznu te u Splitu obustavio rad. "Mi smo legalisti, u svim drugim gradovima poslujemo po Zakonu o auto-taksi djelatnosti i držat ćemo se toga, ali ovo je prilika da se pokrene pitanje zašto Rijeka ili Osijek mogu otvoriti taksi tržište, a Split ne može?", govori Petar Dragić.

Da je zakon loš govori se već dugo, ali do inicijative za njegovu promjenu nije došlo do Cammeove afere u Splitu. Zbog toga i najavljuju peticiju diljem Hrvatske kako bi se zaustavile administrativne blokade. Od ministra Olega Butkovića dobili su najavu da će osnovati radnu skupinu u kojoj će biti i predstavnik Cammea, udruga taksista i drugih prijevoznika kako bi zajednički dogovorili prijedlog izmjene zakona.

Na pitanje zašto se neki tome protive, izvršni direktor uprave Cammea kaže da je puno lakše funkcionirati na zatvorenome tržištu. "Vi ste jedan sudionik i znate koliko je velik vaš kolač, a ako se otvori - normalno je da se neki osjećaju ugroženi", kaže Petar Dragić. Sve koji podržavaju promjenu zakona i liberalizaciju tržišta iz Cammea pozivaju da potpišu peticiju koja se pokreće za nekoliko dana. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.