Hrvatski radio

Radio Rijeka

Capelli: tijekom idućih tjedan dana u turizmu će se zaposliti 1.800 ljudi

30.06.2017.

16:14

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nautička sezona počela je bolje nego lani, rekao je ministar turizma Gari Capelli koji je u povodu Dana ACI-ja obišao marinu u Ičićima. Nakon radnog posjeta Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu najavio je kampanju za zapošljavanje u turizmu.

Uoči 34. rođendana ACI-ja iz Ičića će isploviti brod "Maslina" Nautičke patrole Jutarnjeg lista. Tijekom dva ljetna mjeseca petročlana posada obići će 33 marine i anketirati 1.100 nautičara, kako bi unaprijedili kvalitetu hrvatskog nautičkog turizma.

Nautička sezona je u svibnju i lipnju počela s, u prosjeku, 20 posto boljim posjetom nego lani, rekao je ministar turizma Gari Capelli tijekom obilaska marine u Ičićima, početne u lancu 22 jadranske ACI marine. Najavio je i da će pri ministarstvu biti osnovani posebni odjeli za nautički te zdravstveni turizam.

Iako raspolažemo s više od 20 tisuća vezova, procjenjuje se da nam na hrvatskoj strani Jadranja trenutno manjka čak 15 tisuća nautičkih vezova, rekao je ministar Capelli te dodao da će ocjene nautičara znatno pomoći unaprijeđenju kvalitete ponude.

Turističke brojke ove sezone su izuzetne: 25 posto više gostiju u prvih šest mjeseci, samo u lipnju 40 posto veći posjet, investicijski val od 800 milijuna eura i gradnja čak 40 novih hotela. I iduće godine očekuje se nastavak ulaganja i još četrdesetak novih hotela.

Dobre novosti aktualizirale su i akutne probleme nedostatka kvalitetnog upravljačkog kadra i stručne radne snage u turizmu, rekao je ministar Capelli. Procjenjuje se da u turizmu nedostaje više od 2.500 radnika. Ministar je danas na fakultetu u Iki najavio hitnu akciju zapošljavanja.

"Već u idućih sedam dana trebalo bi zaposliti 1.800 radnika koje smo uspjeli pronaći u cijeloj Hrvatskoj, kroz Zavode za zapošljavanje i slične institucije, tako da će se uspjeti amortizirati ovaj kritični manjak", rekao je Capelli. Kako su tek sada pronađeni, pitali su novinari, a ministar je odgovorio da su hotelske kuće vjerojatno ponudile bolje uvjete, duže ugovore ili veće plaće.

Trajnije rješenje očekuje od osnivanja pet centara kompetencije, od kojih bi jedan svakako bio Fakultet u Iki. Ministar očekuje i podizanje kvalitete destinacija: "Hotelijeri nam podižu kvalitetu ponude na četiri ili pet zvjezdica, dok destinacije ostaju na tri, što treba promijeniti", rekao je.

Dekanica FTHM Dora Smolčić Jurdana već za ovu jesen najavljuje postdiplomski studij menadžmenta destinacije. Uveli su nove programe studija kineskog jezika i zdravstvenog turizma te najavljuju dodatne programe pametnih specijalizacija i cjeloživotnog obrazovanja u turizmu. Do sada je diplomu steklo više od 15 tisuća studenata, istaknula je Smolčić Jurdana. 

Poslušajte više o boravku ministra Capellia u Iki i Ičićima te posebno više o Nautičkoj patroli:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.