Hrvatski radio

Radio Rijeka

Carnivora Dinarica: uređuju se nove nastambe za napuštenu mladunčad risa

02.10.2019.

14:57

Autor: Nenad Lučić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Provedbom zajedničkog projekta Carnivora Dinarica, koji Europska unija financira s oko 2,3 milijuna eura, Hrvatska i Slovenija nastoje uspostaviti učinkovit sustav zaštite i upravljanja populacijom velikih zvijeri medvjeda, vuka i risa.

Uređivanje šumskog objekta u kojem će se zbrinjavati i za povratak u prirodu iznova osnaživati napuštena mladunčad risa, jedna je od trenutačno važnih aktivnosti hrvatsko-slovenskog projekta očuvanja velikih zvijeri pod nazivom Carnivora Dinarica. Zbog prošlogodišnjih pozitivnih iskustava pri spašavanju mladog risa Martina nadograđivat će se postojeći objekt za risju mladunčad u Nacionalnom parku Risnjak.

Uspješan primjer spašavanja i povratka risa Martina u prirodu dobar je poticaj da se objekt u kojem je stasao nadograđuje, ističe ravnatelj NP Risnjak Miljenko Gašparac. Iskustva s Martinom su pritom od velike pomoći. Potrebno je urediti dodatni, veći prostor i pronaći rješenje koje će, tijekom odrastanja mladog risa, onemogućiti da pri hranjenju dolazi u neposredni kontakt s čovjekom.

Istovremeno je važno da ris i iz ograđenog objekta može promatrati šire prirodno okruženje. Martin je odrastao u svojevrsnom sirotištu Nacionalnog parka Risnjak, no nakon ispuštanja u prirodu vrlo je brzo otišao u Sloveniju. Proljetos je u šume risnjačkog masiva pušten i iz Rumunjske dopremljeni ris Doru, no i on se prema podacima telemetrijskog praćenja klreće teritorijem susjedne države.

Ipak, ne treba zbog toga brinuti, ističe ravnatelj NP Risnjak, jer radi se o mladim muškim jedinkama za koje je tipično takvo kretanje na širokom prostoru sve dok ne nađu stalan teritorij. Naime, da lijepi primjerci risova i dalje prebivaju na planini koja je po njima nazvana, svjedoči nedavni slučaj mužjaka koji je uhvaćen u zamku, označen telemetrijskom ogrlicom i pod imenom Rista iznova pušten u prirodu.

Ravnatelj Gašparac se nada da je prije hvatanja i označavanja Rista na Risnjaku već ranije osigurao svoj teritorij i da neće, poput Martina i Dorua, završiti u Sloveniji. Poslušajte:

Projekt Carnivora Dinarica, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.