Hrvatski radio

Radio Rijeka

Časnici iz 10 zemalja sastaju se u Lovranu

23.09.2015.

13:15

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gaminger inicijativa je zajednica pričuvnih časnika srednjoeuropskih zemalja osnovana nedaleko mjestašca Gaming u Austriji, koja pomaže pričuvnim časnicima tranzicijskih zemalja. Susret na koji dolazi 29 časnika iz devet zemalja održava se od četvrtka do nedjelje u Lovranu.

Domaćin sastanku Gaminger inicijative je Hrvatski časnički zbor. Dolazi 29 časnika iz Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Švicarske, Slovenije, Italije, Mađarske i Hrvatske te još 10 časnika promatrača iz Makedonije. U četiri dana boravka u Lovranu i obilasku ostatka Primorsko-goranske županije, razmjenjivat će iskustava i poticati daljnju suradnju.

U nizu zanimljivih predavanja ističe se ono o islamistima i modernom terorizmu, a časnici će u petak poslijepodne na grobničkom aerodromu vidjeti i jednu hrvatsku specifičnost - Radio mrežu za opasnost. Riječ je o pričuvnome sustavu veza za iznenadne situacije poput poplava, ledoloma ili jučerašnjega pada komunikacijske mreže, tumači predsjednik organizacijskoga odbora skupa i zamjenik predsjednika Hrvatskoga časničkog zbora Stanislav Linić.

Osim za razmjenu iskustava, učenje i raspravu o ratnim temama, sastanak Gaminger inicijative bit će i izvrsna prilika za promociju svega što nudi Primorsko-goranska županija, čulo se na najavi skupa. Poslušajte što uoči sastanaka časnika Stanislav Linić kaže o hrvatskoj Radio mreži za opasnost:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.