Hrvatski radio

Radio Rijeka

Časopis Molecules objavio istraživanje hrvatskih znanstvenika

06.11.2020.

14:52

Autor: Hina

Foto: Steph Jarvis / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0

Foto: Steph Jarvis / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0

Foto: - / -

Istraživanje Borisa Jakopovića i suradnika o antitumorskim i imunomodulacijskim učincima složenih ekstrakata ljekovitih gljiva objavljeno je u specijalnom izdanju znanstvenog časopisa Molecules, posvećena translacijskom istraživanju antitumorskih lijekova.

Istraživanje je rezultat suradnje kompanije Dr Myko San Zdravlje iz gljiva i znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci.

Istraživanje je na pretkliničkom modelu uznapredovalog karcinoma debelog crijeva pokazalo da složene kombinacije ekstrakata ljekovitih gljiva Agarikon.1 i Agarikon Plus ometaju procese nužne za rast i širenje tog tumora te time dolazi do značajno boljeg preživljenja i smanjenja tumora, stoji u priopćenju kompanije.

Jedan od glavnih utvrđenih mehanizama je tzv. ciljana citotoksičnost prema tumorskim stanicama, a ta specifičnost potvrđena je i neškodljivošću istraživanih ekstrakata prema istraživanim zdravim stanicama, dodaje se.

Istraživanje na karcinomu debelog crijeva otkriva ključne imunosne antitumorske mehanizme djelovanja preparata iz ljekovitih gljiva Agarikon.1 i Agarikon Plus, stoji u priopćenju.

Antitumorski učinci ljekovitih gljiva istraživani su, dodaje se, i u kombinaciji sa standardnom kemoterapijom te je ustanovljeno da mikoterapija složenim ekstraktima gljiva može pojačati njezine učinke i ublažiti nuspojave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.