Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Cedar" u stečaju

17.12.2021.

23:51

Autor: Nenad Lučić

tvrtka Cedar

tvrtka Cedar

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Kad je Grad Vrbovsko prije desetak godina u tvrtki "Cedar" iz Kastva pronašao ulagača u najveći drvoprerađivački i proizvodni kompleks na gradskom području, činilo se da za ovu industrijsku granu iznova dolaze bolji dani. 

Nažalost, nakon desetljeća najvećih ulaganja u drvnu industriju na području Gorskog kotara, ta je razvojna priča zastala nedavnim pokretanjem stečaja, a pitanje je kako će se on odraziti na lokalne prihode te socijalnu situaciju u Vrbovskom i okolici.

Od svih mogućih rješenja, kojima se proteklih mjeseci pokušalo premostiti teškoće tvrtke "Cedar", stečaj je ono najnepovoljnije za samog proizvođača, banke i dojučerašnje radnike. Mi, dijelom u proračunu, a dijelom i kroz prihode komunalnih tvrtki, direktno godišnje gubimo oko milijun kuna. Za Grad Vrbovsko to nije zanemariv iznos, zna li se da izvorni proračunski prihodi u jednoj godini iznose oko 14, a oni komunalnih tvrtki desetak milijuna kuna.

gradonačelnik Dražen Mufić

Međutim, gradonačelnik Mufić pridodaje kako smanjeni proračunski te komunalni prihodi nisu ono najgore što se Vrbovskom događa zbog stečaja velike drvoprerađivačke tvrtke.


Najveća je tragedija izostanak kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta, kakva su trebala u većem obimu zaživjeti uz moderno opremljenu drvnu industriju. Nemoguće je ovdje živjeti s povećanim životnim troškovima i malim plaćama. 


Kako je "Cedar", uz procijenjena desetogodišnja ulaganja od 70 milijuna eura, svojevremeno zapošljavao 250 ljudi, jasno je zašto se u Vrbovskom nadaju najbržem mogućem okončanju stečajnog postupka. Poslušajte reportažni prilog:

Vrbovsko- stečaj tvrtke "Cedar"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.