Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ceh ugostitelja: S povećanjem PDV-a na 25 posto nećemo moći opstati!

02.11.2016.

11:52

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Umjesto očekivanoga smanjenja, prošlotjedna najava porezne reforme i povećanja PDV-a za ugostiteljstvo sa sadašnjih 13 na 25 posto neugodno je iznenadila ugostitelje. Poslovanje će im, kažu, postati neodrživo. O sadašnjosti i budućnosti ugostiteljstva govorilo se u našoj emisiji "Tris".

Naši su knjigovođe izračunali da je to neodrživo i da nećemo moći opstati, upozorava Igor Stanger, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije. Opatijski ugostitelji prošloga su tjedna održali hitan sastanak, sinoć su u kafiću Karolina razgovarali riječki ugostitelji, a o povećanju PDV-a danas se održava sastanak Ceha ugostitelja na razini Hrvatske.

Francuska: smajenje PDV-a otvorilo 52 tisuće radnih mjesta
Moguća mjera štednje bila bi prepoloviti presonal u kuhinji i uvesti dvosmjenski rad, ali to je kratkoga daha, kaže Igor Stanger. Navodi primjer Francuske, gdje je PDV u ugostiteljstvu s 19,6 posto smanjen na 5,5%. Tim su potezom dobili 52 tisuće novozaposlenih.

"Ponadali smo se da nam je krenulo i da će biti bolje. Čak su početkom ljeta bile najave da će PDV ići na 5,5 posto i sad odjednom hladan tuš, šok", govori Stanger. Kaže kako Porezna uprava ima podatke o poslovanju ugostitelja te se vrlo lako može napraviti simulacija poslovanja s PDV-om od 25 posto. "Vidjet će se da taj posao s takvim porezom nije isplativ", objašnjava i dodaje da su upravo takav izračun dobili sami ugostitelji, njih oko dvije tisuće u Primorsko-goranskoj županiji.

Ne možemo samo podignuti cijene za 12 do 15 posto, ističe lovranski ugostitelj. Pojašnjava da naši ljudi nemaju novca za to, a strani gosti dolaze s ograničenim budžetom za potrošnju. I zimski gosti koji iz Slovenije i Italije stižu na ručkove u pogranično područje sigurno će smanjiti dolaske, kaže Igor Stanger. Nakon povećanja PDV-a može se očekivati zatvaranje restorana i kafića, smanjenje plaća i odlazak kvalitetne radne snage u inozemstvo.

Stanger navodi da se za smanjenje PDV-a za ugostitelje na 5,5 posto zalagao i donedavni ministar turizma Anton Kliman. U suradnji s Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu izračunao je da bi smanjenje PDV-a tom sektoru donijelo 550 do 600 tisuća kuna prihoda godišnje. Ostvarilo bi se 15 milijardi kuna ulaganja i otvorilo 11 tisuća radnih mjesta. "Studije su napravljene, da bi odjednom došli na 25 posto PDV-a. To nam nije jasno", kaže.

Predsjednik županijskoga Ceha ugostitelja ističe da je ugostiteljstvo pokretač razvoja i drugih sektora te mjesto predstavljanja i korištenja hrvatskih poljoprivrednih proizvoda. Ugostitelji su svoje argumente poslali dopisom ministru turizma Gariju Capelliju te u Rijeci zatražili susret s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Razgovori u Vladi tek predstoje. U slučaju neuspjeha, moguća su i zatvaranja lokala u božićno vrijeme, pa čak i prosvjedi. "Imali smo dobru sezonu, nadali smo se i sljedećoj, šteta bi bilo da uništimo zlatnu koku", poručuje Stanger. Poslušajte o čemu je sve Igor Stanger razgovarao s Nevom Funčić u emisiji Tris:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.