Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čeka li mještane Viškova sanacija Sovjaka štetna za njihovo zdravlje?

25.04.2018.

13:33

Autor: Radio Rijeka

Viškovo - crna jama Sovjak (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Viškovo - crna jama Sovjak (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

"Čeka li nas desetljeće loše kvalitete života i ugrožavanja zdravlja u Općini Viškovo i šire", pitala je vijećnica Općinskog vijeća Viškova Mirna Međimorec na konferenciji za novinare održanoj pored opasnim otpadom onečišćene jame Sovjak u Općini Viškovo.

"Ako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ne obustavi postupak izravne dodjele za sanaciju jame Sovjak, ovako predviđena sanacija ugrožavat će gotovo desetljeće kvalitetu života i zdravlja u Općini Viškovo", tvrdi vijećnica Mirna Međimorec.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je 5. travnja 2018. postupak izravne dodjele za projekt Sanacija lokacije visokoonečišćene opasnim otpadom – jama Sovjak. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 377,27 milijuna kuna, od čega je 320,60 milijuna kuna, odnosno 85% osigurano kroz Kohezijski fond, a 56,57 milijuna kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Iz sažetka studije izvodivosti za sanaciju lokacije Sovjak vidljivo je da primjedbe i zahtjevi lokalne zajednice na SUO sanacije Sovjak nisu poštivane, tvrdi Međimorec.

"Zbog toga ću Općinskom vijeću Općine Viškovo predložiti da na današnjoj sjednici donese odluku kojom će se zatražiti od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da obustavi postupak izravne dodjele za sanaciju jame Sovjak, te zatražiti od PGŽ da se Županija i župan Zlatko Komadina aktivno uključe u obustavu postupka izravne dodjele za sanaciju jame Sovjak, kao što su se aktivno uključili u obustavu projekta plutajućeg LNG-a zbog negativnog utjecaja na ekologiju, kvalitetu života i zdravlja lokalnog stanovništva i zajednice", istaknula je.

Primjedbe, prijedlozi i mišljenja koji su upućeni u javnoj raspravi na SUO sanacije lokacije jame visoko onečišćene opasnim otpadom Sovjak upućeni od strane zainteresirane javnosti, kao i zaključci okruglog stola sa stručnjacima koji su za mještane organizirale ekološke udruge Krizni eko stožer Marišćina i Smokvarijska lista u lipnju 2016., sadržavale su apel da se u postojeću SUO Sovjak uključi i bitan uvjet potpunog zatvaranja jame Sovjak i radnog prostora u postupku sanacije privremenom kupolastom građevinom, a da je tehnologija izvlačenja otpada iz jame tehnološko rješenje ponuđača radova.

U postupku predlaganja potencijalnih varijantnih rješenja sanacije jame Sovjak trebalo je uključiti i varijantu potpunog zatvaranja jame Sovjak i cijelog radnog prostora tijekom sanacije, što nikada nije učinjeno, a nadležno Ministarstvo i FZOEU nameću od početka samo mogućnost otvorenog gradilišta jame Sovjak i radnog prostora u postupku sanacije.

Tek prezentacijom SUO Sovjak ekološke udruge i zainteresirana javnost po prvi puta dolaze do saznanja o opasnostima sanacije po zdravlje ljudi, o mogućim evakuacijama stanovništva, o manjkavostima zaštite stanovništva, te o dugotrajnom ugrozu življenja što navodi na odbijanje prezentiranog projekta sanacije. Traže se prihvatljivija rješenja sanacije koja neće ugrožavati življenje i zdravlje ljudi, kao što je potpuno zatvaranje jame Sovjak i radnog platoa privremenom kupolastom građevinom.

Između ostaloga, zahtijevaju od nadležnog Ministarstva i PGŽ-a da privremeno zaustave sve postupke vezane uz sanaciju jame Sovjak dok se zainteresirana javnost, eko-udruge i lokalna samouprava ne slože o tehničko-tehnološkom rješenju sanacije jame kojim će se maksimalno olakšati življenje i zaštititi zdravlje više tisuća ljudi kilometar u krug jame Sovjak.

Kao moguću rješenje sanacije jame Sovjak predlaže sanaciju kojom se vadi samo plivajući sloj ugljikovodika, dok se ostatak neutralizira u samoj jami, odnosno, sanacija u potpuno zatvorenom prostoru i spaljivanje kompletnog otpada na licu mjesta. "Studijom dobivamo "otvoreni radni plato sa svom mogućom mehanizacijom, strojnom tehnikom i ostalim popratnim sadržajima uz otvoreno površinsko vađenje mase kao da kilometar u krug Sovjaka nema žive duše, a ima više tisuća živih duša", ističe Međimorec i dodaje da nadležne institucije nisu uključile ekološke udruge u fazi izrade Studije utjecaja sanacije Sovjaka na okoliš, iako su one to tražile.

"Suprostavljajući se još jednom planiranom i po nama neprihvatljivom tehničko-tehnološkom tipu sanacije jame Sovjak usvojenom po Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, svjesni smo posljedica produljenja početka radova sanacije, no nismo spremni podržati sanaciju "pod svaku cijenu i zbog nečijeg biznisa na štetu zdravlja i življenja više tisuća ljudi", zaključuje Mirna Međimorec, vijećnica Općinskog vijeća Općine Viškovo, Liste grupe birača Milana Pavelića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.