Hrvatski radio

Radio Rijeka

Celijakija: kronična bolest od koje u Hrvatskoj boluje 90 tisuća ljudi

07.10.2016.

13:58

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Focus in CD", odnosno pozornost na bolest celijakiju, međunarodni je projekt u kojemu sudjeluje i Primorsko-goranska županija. Uz 12 partnera iz pet europskih zemalja, projekt će trajati tri godine kako bi stručnjaci i medicinari usvojili nova znanja o celijakiji te se povezali s udrugom oboljelih.

"Sudjeluju Njemačka, Austrija, Italija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska, što znači da su uključeni stručnjaci iz Münchena, Budimpešte, Trsta, Maribora i Rijeke", naglasio je dr. Goran Palčevski, predstojnik Klinike za dječje bolesti na Kantridi.

Celijakija je kronična autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten, naglasila je predsjednica Udruge za celijakiju Primorsko-goranske županije Marina Milinović i dodala kako se pretpostavlja da u Hrvatskoj od celijakije boluje oko 90 tisuća ljudi: "To nije pomodna bolest, već se radi o bolesti koja zahvaća velik dio populacije. Naš pilot-projekt je edukativna predstava za djecu, a drugi projekt bit će testiranje školske djece", rekla je Milinović.

Primorsko-goranska županija bit će uključena u razvoj i testiranje pilot aktivnosti, rekla je pročelnica za zdravstvo županije Đulija MalatestinićKBC Rijeka će sudjelovati u razvoju e-učenja za zdravstvene djelatnike i bolesnike, a konačni cilj je uključivanje novog modela zdravstvenih usluga te mogućnost primjene i za druge kronične bolesti. Javlja Olivera Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.