Hrvatski radio

Radio Rijeka

Centar profesionalne rehabilitacije bez zainteresiranih za sufinanciranje

30.03.2016.

14:26

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centar za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka, osnovan u listopadu prošle godine, djelovat će na adresi Lošinjska 16. Usluge profesionalne rehabilitacije obavljat će za tri županije. Osnivači su, zasad, samo Republika Hrvatska i Grad Rijeka, koji su potpisali ugovor o korištenju proračunskog novca.

Iako će pružati usluge profesionalne rehabilitacije za Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju, zainteresiranih za sufinanciranje nije bilo, pa će sto tisuća dati Rijeka, 500 tisuća država, a ostatak do milijun i 500 tisuća koliko im treba za rad, ne uključe li se županije, trebat će zaraditi na tržištu. Dugo je trajala borba da se profesionalna rehabilitacija, što se u Rijeci provodi već 50 godina, pretvori u suvremenu sustavnu brigu za ljude koji su invaliditet stekli na poslu. "Zato je prihvaćena ponuda Ministarstva rada da budemo suosnivači zajedno s njima da bi Centar nastavio raditi po riječkom modelu, jedinstveno u Hrvatskoj i koji traje već 50 godina", rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prilikom potpisvanja današnjeg ugovora.

"Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji donesen prije dvije godine prvi put sustavno pristupa profesionalnoj rehabilitaciji, a to je razlog zašto smo danas ovdje jer je Rijeka postala jedan od četiri regionalna centra za profesionalnu rehabilitaciju", istaknula je privremena ravnateljica Centra Ivana Lukić. "Centar treba pomoći poslodavcima da bi mogli zaposliti osobe s invaliditetom koje odgovaraju njihovim potrebama te ostvare olakšice, a na burzi rada smanjiti broj osoba s invaliditetom kojih samo u Primorsko-goranskoj županiji ima 440, a svaka ta brojka je jedna ljudska sudbina koja sa sobom vodi i članove obitelji", rekla je Lukić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.