Hrvatski radio

Radio Rijeka

Centar za napredne studije za JI Europu u Rijeci

17.04.2013.

13:03

Autor: Larissa Smokvina / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci je danas predstavljen Centar za napredne studije za jugoistočnu Europu u domeni društvenih i humanističkih znanosti. Riječki Centar, kao regionalno središte za koordinaciju, obuhvaća partnere iz primjerice: Beča, Beograda, Ljubljane, Sarajeva.

Centar za napredne studije Jugoistočne Europe bit će središte okupljanja i povezivanja mladih znanstvenika sa svojim iskusnijim kolegama da bi se pojačala međunarodna suradnja i  znanstvena istraživanja društvenih i humanističkih znanosti.

Vizija Centra je stvoriti javno središte visoke znanstvene razine širih javnih rasprava o gorućim regionalnim pitanjima, govori prorektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija: Teme ovog Centra će biti one koje zapravo zanimaju i širu javnost: pitanja demokracije, pravednosti, europskih integracija, kriza demokracije, legitimitet demokracije, pitanje pravednosti socijalne države, neoliberalizma... A to su sve teme koje možda na poseban način pogađaju prostore JI Europe.  

Centar za napredne studije pri riječkom Sveučilištu snažno podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje će financirati otvaranje dva nova radna mjesta, najavio je ministar Željko Jovanović: Smatramo da će ovakav Centar stvoriti odličan okvir i velike mogućnosti da se hrvatski i regionalni znanstveni proizvodi bolje prepoznaju, evaluiraju od strane međunarodne znanstvene zajednice. Ali i da se značajno poboljša kvaliteta istraživanja te osigura mreža i infrastruktura za istraživačke projekte u području društveno-humanističkih znanosti.

Znanstvenici iz Jugoistočne Europe aplicirat će na stipendije Centra koje će im omogućiti boravak u Rijeci ili na partnerskim Sveučilištima. Prvi natječaj može se očekivati krajem ove, a početak rada okupljenih istraživača na proljeće iduće godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.