Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čermak dostavio prijedlog preuzimanja Dine i Diokija

11.03.2013.

15:47

Autor: Hina / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Crodux plin danas je dostavio prijedlog mogućeg sudjelovanja u financijskom i operativnom restrukturiranju Diokija i Dina-Petrokemije, kroz predstečajne nagodbe te stjecanje većinskog udjela u restrukturiranim društvima. Predsjednik Uprave Ivan Čermak ističe kako su spremni osigurati sredstva za pokretanje i nastavak proizvodnje, osiguranje radnih mjesta i nove projekte koji će omogućiti nova zapošljavanja.

Predsjednik Nadzornog odbora Diokija Zdravko Rumenović u izjavi za Hinu pozdravio je mogućnost da Crodux plin uđe u proces restrukturiranja i preuzimanja Dioki grupe. On se nada se da će Crodux obnoviti proizvodnju u tvornici polistirena na zagrebačkom Žitnjaku te naći rješenje za isplatu radničkih potraživanja.

Predsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević kazao je da bi drugi veći dioničar bio HEP na osnovi zamjene potraživanja za vlasničke udjele. To je jako dobra odluka, ocijenio je Mihaljević, a razlog za optimizam jest i to što su iz Croduxa prije najavljivali samo oštre rezove, dok se sada govori o razvoju novih projekata. No, više će moći reći nakon što vidi plan operatvnog preustroja, odnosno koji bi pogoni Dine ostali, a od kojih bi se odustalo.

Mihaljević očekuje da eventualni višak radnika bude zbrinut prema kolektivnom ugovoru. Za radnike Dine sada je najvažnije pitanje kruha jer plaće nisu primili od polovice prošle godine. Radnici Diokija i Dine prosvjedovali su prije dva tjedna u Zagrebu tražeći hitnu isplatu zaostalih plaća i otpremnina jer više nemaju sredstava za život. Tvrde da im je poslodavac dužan prosječno 120 tisuća kuna po radniku.

Na pitanje hoće li sindikati Diokija i Dine i nakon današnje vijesti ustrajati na prosvjedu najavljenom za četvrtak, 14. ožujka, na Markovu trgu u Zagrebu, poručio je da će prosvjeda biti ako se do sutra ne riješi egzistencija radnika. Željeli bismo izbjeći prosvjede i više ne iscrpljivati ljude, ali to nećemo učiniti bez isplate plaća, rekao je Mihaljević. Za Prvi program Hrvatskoga radija Mihaljević je upozorio da je stanje među radnicima kritično.

Hoće li umirovljeni general Ivan Čermak spasiti Dioki od stečaja i oživiti proizvodnju u zagrebačkim i omišaljskim pogonima? To uvelike ovisi o nagodbi s najvećim vjerovnicima, koji su se i u dosadašnjim pokušajima spašavanja Diokija pokazali kao tvrd orah. Poslušajte izjavu Predraga Mihaljevića i prilog Olge Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.