Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cestari su za zimske uvjete spremni, tvrde. Jeste li i vi?

01.11.2016.

12:39

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove su jeseni prve snježne pahulje zabijelile više predjele Gorskog kotara već u listopadu, no studeni je mjesec kada se na tom području može očekivati i obilniji snijeg. Svjesni su toga i nadležni za održavanje najfrekventnije goranske prometnice, autoceste Rijeka - Zagreb.

Za prohodnost najsnježnije dionice autoceste Rijeka - Zagreb brinut će djelatnici tehničke jedinice u Delnicama. Voditelj te jedinice Valentin Crljenko ističe da su stanje pripravnosti uveli još u listopadu koji je vremenskim obiilježjima, uobičajeno, najavio da zima nije daleko.

Ovogodišnji listopad je bio mnogo bolji nego prijašnjih godina, dodaje Crljenko, iako je bilo dana s obilježjima lošeg vremena, olujnog vjetra i kiše koja je bila na granici snijega pa su povremeno morali preventivno posipavati kolnik. 

Prošlogodišnji studeni je krajem mjeseca donio podosta posla i vozačima ralica na čišćenju snijega s goranskih dionica autoceste, a svjestan da se to može dogoditi i ove jeseni Crljenko naglašava da su potpuno spremni za zimu. "Na dionici koju pokriva Tehnička jedinica Delnice imamo deset kamiona s ralicom te ostala vozila, poput snježnih freza, koja su u sklopu zimske službe."

"Ljudstvom smo ekipirani za rad u tri smjene, a na skladištu imamo oko 500 tona soli. Očekuje se dopremanje još 1.500 tona. Te bi količine trebale biti dovoljne za prvi dio zime, odnosno do kraja ove kalendarske godine", zaključuje.

Mjesec studeni ne donosi samo promjene onima koji brinu o prohodnosti cesta, već u tom razdoblju o zakonskoj obvezi postavljanja zimske opreme, računa moraju voditi i vozači. 

S Crljenkom je razgovarao Nenad Lučić, a ponešto o pripremi za zimu na svim cestama županije doznao je Josip Krmpotić od Gorana Spoje iz Ceste Rijeka, uz podsjećanje na sve zimske obveze vozača. Poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.