Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ceste neprimjerene suvremenim automobilima, a novca za održavanje premalo

23.03.2017.

16:36

Autor: Neva Funčić, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijska uprava za ceste i ove će godine imati novca samo za nužne popravke, iako joj proračun zbog prenesenih sredstava za neodrađene ugovore s 85 raste na 101 milijun kuna. Na sjednici primorsko-goranske Županijske skupštine ponovno je upozoreno na manjkavost sustava financiranja.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Georg Žeželić i župan Zlatko Komadina kažu kako se za 21 tisuću kilometara cesta pod upravom 20 hrvatskih županija izdvaja dvostruko manje novca nego za 10 tisuća kilometara kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste.

"Država je maćeha kada je riječ o županijskim cestama, ne alimentira ništa za njihovo održavanje. I kad pogledate našu turističku priču i ogroman promet koji ide i po lokalnim i županijskim cestama, mi ne prihodujemo ništa da bi mogli bolje održavati javne ceste. A građani žele bolje održavanje javnih cesta", rekao je Komadina.

Žeželić ističe kako od poskupljenja cestarina koje se najavljuje neće dobiti ništa. "Osnovni prihod ŽUC-a je naknada za ceste koja se plaća kod registracije vozila. Ta naknada je identična od 2003. godine, 14 godina. Ja ne znam što je 14 godina ostalo na istoj cijeni u ovoj državi", govori Žeželić.

Na redovito održavanje cesta godišnje se troši oko polovice proračuna ŽUC-a, odnosno oko 40 milijuna kuna. I vozači moraju shvatiti da bi eventualno poskupljenje naknade za ceste zapravo značilo niz ušteda: osim što bi ceste bile sigurnije, manje bi se trošile gume, kočnice, amortizeri automobila, gorivo...

U Primorsko-goranskoj županiji izvrsne je kvalitete sedam posto cesta, 30 posto je vrlo dobro, ali zabrinjava podatak da je čak 51 posto cesta kojima upravlja ŽUC ocijenjeno zadovoljavajućima. U današnjim okolnostima, objašnjava Žeželić, kada su automobili sve jači i brži, te ceste ceste zapravo nisu zadovoljavajuće i sigurne. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.