Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cestovni tunel ispod ulice Riva promijenio bi vizuru Rijeke!

15.02.2023.

13:02

Autor: Ivan Ribarić

Tunel ispod ulice Riva oslobodio bi pješacima pristup moru

Tunel ispod ulice Riva oslobodio bi pješacima pristup moru

Foto: Marin Račić / -

Pod parolom "Rijeka dobrih ideja" arhitekt i gradski vijećnik Marin Račić predstavio je idejni projekt o izgradnji tunela ispod ulice Riva. Projekt bi promijenio vizuru centra Rijeke i dodatno proširio pješačke zone.

Galerija
3D prikaz rješenja ponuđenog kao Rijeka dobrih ideja, Foto: Marin Račić/-
Prijedlog tunela koji mijenja izgled centra Rijeke, Foto: Marin Račić/-Što kad bi centar Rijeke izgledao ovako?, Foto: Marin Račić/-

Ipak, prvi uvjet je izgradnja novog kompleksa Žabica, na što bi se nadovezala ova ideja. Račićeva zamisao slijedila bi rekonstrukciju željezničkog podvožnjaka na početku Krešimirove ulice. Tamo bi bio ulaz u tunel koji bi išao ispod ulice Riva sve do kazališta.


Time bi se smanjile prometne gužve na toj dionici, koja će izgradnjom nove Žabice postati dvosmjerna, dok bi pješaci mogli neometano koristiti pješačku zonu od Korza, skroz do mora.


Najveća prepreka u gradnji tunela ispod Rive bile bi podzemne vode, no Račić ističe kako i za to imaju spremno rješenje.


U ovom trenutku to je samo ideja koja će možda jednog dana biti realizirana, a ono što slijedi su daljnji razgovori s institucijama grada Rijeke i Republike Hrvatske.


Više o Rijeci dobrih ideja pronađite OVDJE i poslušajte objašnjenje Marina Račića:

Marin Račić opisuje moguće rješenje:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.