Hrvatski radio

Radio Rijeka

Četiri ponude za rekonstrukciju kolodvora i terminala na Brajdici

07.12.2017.

15:05

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četiri ponude pristigle su za izvođenje radova na projektu "Razvoj multimodalne platforme u Luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata (Rijeka Brajdica)", procijenjene vrijednosti 237 milijuna kuna bez PDV-a, a dio će se financirati iz EU fondova, javlja HŽ Infrastruktura.

Riječ je o zajedničkom projektu Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture kojim će se rekonstruirati željeznički kolodvor i izgraditi intermodalni kontejnerski terminal na Brajdici. Tako će se izgraditi 328 metara nove obale te 50 tisuća četvornih metara skladišne površine.

Ukupna vrijednost projekta je 35,6 milijuna eura, pri čemu udio HŽ Infrastrukture iznosi 26 milijuna eura. Za projekt je osigurano europsko sufinanciranje iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) u iznosu od 85 posto ukupne vrijednosti projekta, odnosno 30,26 milijuna eura, a jedan je od projekata osuvremenjivanja riječkoga prometnog čvora.

Završetkom izgradnje udvostručit će se kapacitet skladištenja kontejnera. Rekonstrukcijom željezničkog kolodvora Brajdica realizirat će se plato za pripremu kontejnera prije ukrcaja, odnosno iskrcaja s vagona, čime se želi omogućiti brža i efikasnija manipulacija prognoziranih budućih količina tereta, koja se za cijelu Brajdicu kreće do 600 tisuća TEU godišnje (kontejnerska jedinica za teret - jedan TEU iznosi do 20 tona).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.