Hrvatski radio

Radio Rijeka

Četrdeset posto ugostiteljskih objekata neće preživjeti zimu

03.09.2020.

14:45

Autor: Vladimir Jurić

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Pred ugostiteljima je teška i neizvjesna zima. Odluke Stožera Civilne zaštite stežu omču oko vrata ugostiteljskoj djelatnosti, koja bi uskoro mogla "proizvesti" veliki broj djelatnika na Zavodu za zapošljavanje. Nakon dobre sezone ugostitelji Primorsko-goranske županije imaju sve manji promet.

Uz ugostitelje, u teškoj su situaciji i njihovi dobavljači, koji bilježe sve manje prihode, napominje predsjednik Ceha ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić. U najtežoj situaciji su vlasnici noćnih klubova koji ne rade, ali država za njih nema rješenja, odnosno ne prati ih nikakva mjera pomoći.

"S obzirom na zdravstvenu sliku, imat ćemo velike restrikcije poslovanja. Iako se na razini države odluke donose stihijski, pozitivan primjer Stožera Primorsko-goranske županije, koji zna saslušati naše probleme i odluke donosi u interesu svih", ističe Jakominić.

"Što se tiče jeseni, mi smo radili projekciju na 500 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj i anketa kaže da 40 posto ugostiteljskih objekata neće preživjeti zimu. Riječ je o manjim objektima i brojci od 10 do 12 tisuća radnih mjesta. Pored toga, 80 posto ugostitelja iz naše ankete je iskazalo bojazan da će, ako se nešto drastično ne promijeni, morati primjeniti raskidanje ugovora s dijelom radnika", rekao je naš sugovornik. Poslušajte razgovor:

Jakominić: Četrdeset posto ugostitelja neće preživjeti zimu, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.