Hrvatski radio

Radio Rijeka

17:03 / 22.10.2016.

Autor: Josip Krmpotić

Četvrt stoljeća 128. brigade "Sv. Vid"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadeset i pet godina je prošlo od 22. listopada 1991. godine kada je utemeljena 128. brigada Zbora narodne garde, kasnije preimenovane u 128. brigadu HV "Sv. Vid", tim su povodom na Mostu hrvatskih branitelja položeni vijenci u spomen na sve poginule pripadnike.

U katedrali sv. Vida služena je sveta misa, a u prostoru Zajednice Talijana sve je zaključeno druženjem okupljenih. S ponosom i danas su se momci sjetili kako su tih ratnih godina držali 42 kilometra ličke bojišnice.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 26 heroja, više od 200 ih je ranjeno ili oboljelo od posljedica rata. Kroz Brigadu je prošlo više od devet tisuća boraca iz Rijeke, Gorskog kotara, otoka, priobalja.

Evo kako danas o prošlosti i sutrašnjici razmišlja Predsjednik Udruge "Sv.Vid" 128. brigada Ivan Štrković: "Osjećamo se ponosno na sve što smo napravili, naročito na period Oluje!" Ostatak poslušajte u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.