Hrvatski radio

Radio Rijeka

Četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti

08.10.2016.

07:44

Autor: Hina, Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski sabor je prije 25 godina, 8. listopada 1991., jednoglasno donio povijesnu odluku o hrvatskoj neovisnosti i raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ. Odluku je Sabor donio na zasjedanju u podrumu INE. Četvrt stoljeća kasnije Dan neovisnosti - sjećamo se i slavimo:

Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti, državni praznik u sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Socijalističkom federativnom republikom Jugoslavijom, čime je Hrvatska postala neovisna i samostalna država.

Odluka o samostalnosti te je 1991. donijeta tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Republika Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice, koja je tražila da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem. Hrvatska država je tom odlukom odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše jugoslavenske države te utvrdila da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime SFRJ. Navedeno je i da Hrvatska, na temelju načela uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ. 

U odluci stoji i da je Hrvatska kao suverena i samostalna država koja jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina pripravna ulaziti u međudržavne i međuregionalne saveze s drugim demokratskim državama te da će nastaviti postupak utvrđivanja međusobnih prava i obveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ te na bivšu federaciju.

Na dan kada je taj moratorij istekao, 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije bombardirali su tadašnju rezidenciju hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana. Dva bojna zrakoplova JNA raketirala su Banske dvore u 15:03. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u blizini. U napadu je poginula jedna osoba, a četiri su lakše ozlijeđene. Zbog tih okolnosti te mogućih novih zračnih napada jugovojske na glavni hrvatski grad Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović čestitala je svim hrvatskim državljanima Dan neovisnosti, poručujući da su u 25 godina hrvatske neovisnosti puno postigli. "Smijemo i moramo biti ponosni na svoju mladu državu, koja je izrasla iz duge višestoljetne borbe za slobodu. U dvadeset pet godina svoje neovisnosti mnogo smo postigli. Nakon teških iskustava totalitarnih režima i diktatura uspješno smo razvili demokratsku kulturu, izgradili institucije, postali uvažena članica međunarodnih organizacija i institucija. Širom svijeta naši učenici, studenti, inovatori, gospodarstvenici, znanstvenici, liječnici, umjetnici, sportaši i mnogi drugi postižu zapažene uspjehe", navodi predsjednica u čestitki.

Domaćin prijema u Saboru održanom u povodu proslave Dana neovisnosti bio je predsjednik Sabora akademik Željko Reiner, koji je poručio kako je "na svima nama" trajna obveza i odgovornost čuvati sjećanje na 8. listopada 1991. godine, na Domovinski rat, na sve domoljublje i zajedništvo koje nas je nosilo i poticalo te da više nikada ne dopustimo da Hrvatska bude ugrožena od bilo koga.

"Neka nam današnji dan bude vjerodostojni poticaj da našim građanima vratimo nadu i povjerenje i pokrenemo oporavak zemlje koji će donijeti sreću i zadovoljstvo svim njezinim građanima. Za to su potrebni domoljublje, čvrstina volje, odlučnost, mudrost i odgovornost, pa i hrabrost, baš kao i u Domovinskom ratu. Uvjeren sam da će novi saziv Hrvatskog sabora, koji će se vjerojatno za tjedan dana konstituirati i nova Vlada to ostvariti na čast i slavu ove zemlje, na ponos njezinih građana i budućih naraštaja", izjavio je aktualni predsjednik Sabora.

Osvrćući se na proteklih četvrt stoljeća, ocijenio je da smo ostvarili mnogo - živimo u demokraciji i miru, Hrvatska je članica NATO-a i Europske Unije, ali i upozorio da njeni građani, nažalost, još ne žive u blagostanju. "Jesmo li mogli bolje? Sigurno da, no upravo zbog toga ne smijemo zastati na pola puta, ne smijemo odustati od ideala koji su nas pokretali prije 25 godina", naglasio je Reiner.

 

U povodu Dana neovisnosti delegacije Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke položile su vijence u Aleji poginulih branitelja, na središnji križ Centralnog gradskog groblja Drenova te na Mostu poginulih branitelja iz Domovinskog rata u centru Rijeke. Gradska delegacija položila je vijence i na Spomenik poginulim braniteljima na trsatskom groblju. Poslušajte što Riječani kažu o Danu neovisnosti, koliko im znači i osjećaju li da je praznik:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.