Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ćiro na obedu: Majka se molila protiv mojeg nadimka

31.05.2015.

14:21

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove nedjelje na obed nam je došao legendarni Miroslav Ćiro Blažević. Govorio je o svojim trenerskim uspjesima, nogometu, djetinjstvu, anegdotama i ovome kraju, u kojem već godinama provodi puno vremena.

Miroslav Ćiro Blažević jako je vezan za Rijeku i okolicu. Već niz godina ima kuću u Oštru na području Kraljevice, a HNK Rijeku trenirao je u tri navrata, čak ju je spašavao od ispadanja iz lige. Silno je, kaže, zahvalan Damiru Miškoviću koji posljednjih godina od Rijeke radi sve veći i uspješniji europski nogometni klub.

 S Ćirom je na obed došla supruga Zdenka 

Hrvatska po pitanju sporta, smatra, nije civilizirana zemlja. Nogomet je odraz stanja u državi, kaže Ćiro: ova vlada nema autoritet i nije napravila sve što je nogometu u Hrvatskoj bilo potrebno. Nije stvar samo u nogometu. Imamo u Hrvatskoj čestite i pametne ljude, koji mogu raditi u korist naroda, a ne ga zapostavljati. 

U životu je uvijek pravedan, spontan, kod Ćire nema pretvaranja. Kakav je pred kamerama i mikrofonima, takav je i u privatnom životu. Kao trener, kaže Blažević, nema kompromisa, nema pregovaranja - odlučan je i čvrst, a takav je kada stoji iza onoga što radi. 

Kao mlada nogometna nada Ćiro je u zagrebački Dinamo došao iz Travnika u Bosni i Hercegovini. Njegova je majka bila vrlo pobožna i željela je da postane svećenik. Njezine želje nisu se ostvarile, a umrla je, nažalost, prije nego je njezin sin postigao prve uspjehe.

Nadimak je trenerska legenda dobila u svojem rodnom mjestu, prema jednom lutku. Majka Kata činila je sve, čak se i molila Boga da mu ne ostane nadimak Ćiro. Kada je došao u Zagreb, prozvali su ga Blaž. Ipak, nije trajalo dugo - samo dok se na tribinama nije našla ekipa iz Travnika. I tako danas imamo Ćiru, a ne Blaža.

Za riječki kraj Ćiro je zaista čvrsto vezan, ali čakavski ne govori i ne razumije puno. Riječanima poručuje da imaju privilegiju živjeti u najljepšem ćošku svijeta. I ljudi su ovdje dobri, a sve to nije slučajno.

Uz zdravlje, Miroslav Blažević kaže - važan je i novac. Bolovao je od raka prostate, dobio melanom, operirao kičmu... "Dragi Bože, da nisam imao love, teško bih sve to prebrodio", kaže Ćiro. Poslušajte o čemu su sve za obedom ćakulali legendarni Miroslav Ćiro Blažević i naš Mario Lipovšek Battifiaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.