Hrvatski radio

Radio Rijeka

'Čistoća' povlači tužbu protiv eko-stožera

09.11.2012.

15:06

Autor: N. Funčić / L. Smokvina / T.Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Komunalno društvo Čistoća povlači tužbu protiv Kriznog-eko stožera Marišćina, a platit će i troškove sutrašnjega sudskog ročišta - sve u znak dobre volje za zajedničkim rješavanjem problema odlaganja otpada.

Predsjednik eko-stožera Josip Katalinić, iako je bilo najavljeno da neće, ipak je dobio priliku govoriti pred članovima Županijske skupštine. Od blokade pristupa deponiju su odustali, ali ostaju pri zahtjevu da se izmijeni koncept gospodarenja otpadom i hitno primijeni primarna selekcija pri prikupljanju kućnog otpada.

Nedavna blokada Marišćine je opravdana akcija građanskog neposluha jer su zakazale sve stručne službe, rekao je Franjo Butorac iz Primorsko-goranskog saveza na sjednici Županijske skupštine. To je evidentan primjer našeg šlamperaja, od dozvola je prošlo punih 13 godina, potrošeni su sati i novci, a rezultat je mizeran, rekao je Butorac i zatražio da županija osnuje stručno povjerenstvo koje će obaviti reviziju projekta u najkraćem roku do siječnja.

Svi dosadašnji nalazi provedenih inspekcija zaštite okoliša i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je situacija na županijskim odlagalištima otpada u dozvoljenim granicama. Odlagališta smrde, ali nisu toksična, čulo se na sjednici Županijske skupštine za vrijeme rasprave o deponijima na Marišćini i Viševcu, odlagalištu tekućeg otpada u jami Sovjak (sve na području Viškova) te planiranom odlagalištu azbestnog otpada u Sović lazu pokraj Delnica.

Završetak sanacije odlagališta Viševac planiran je za kraj  2013. godine, a do danas je 80 posto površine prekriveno prvim slojem brtvenog sustava. Balirani otpad, koji se privremeno skladišti na Marišćini, od 1. siječnja 2013. bit će prebačen u izgrađene kazete.

Za izradu dokumentacije o sanaciji crne jame Sovjak odabrana je danska tvrtka COWI, koja je izradila tri idejna rješenja, a bit će odabrano ono najprihvatljivije za lokalnu zajednicu i okoliš. Na raspravi su kao gosti su pristuni i članovi Kriznog eko-stožera Marišćina, no bez prava na raspravljanje. (foto: Goran Banić)

Na Marišćini bi se od sredine 2014. godine, nakon primarne i sekundarne selekcije, trebalo deponirati samo 35 posto neselektiranog otpada, rekao je uvodno direktor Eko plusa Dušan Šćulac. Sa sjednice Županijske skupštine izvještava Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.