Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Čistoća" pravomoćno kažnjena zbog smrada na Marišćini

24.03.2015.

11:51

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske potvrdio je pravomoćnost presude kojom se "Čistoća" i dvoje odgovornih kažnjavaju s ukupno 300 tisuća kuna.

Kažnjeni su zbog poduzimanja postupaka i aktivnosti koje su prouzročile štetan utjecaj odlagališta smeća Marišćina na zdravlje mještana. 

O tome je danas javnost obavijestio Krizni eko-stožer Marišćina, pojasnivši da je riječ o prijavi za 2012. godinu, a Općinsko državno odvjetništvo su pozvali da pokrene postupak po kaznenim prijavama za 2013. i 2014. godinu. Bez takve prijave neće, izgleda, proći ni ova godina jer se noćas na Marišćini opet osjetio smrad.

Krizni eko-stožer za nastalu štetu smatra odgovornim predsjednika Skupštine Čistoće Vojka Obersnela. Tvrde da je šteta učinjena i nabavkom uvoznih mobilnih reciklažnih dvorišta po cijeni od milijun i 200 tisuća kuna, iako se na tržištu mogu nabaviti domaća po četiri puta nižoj cijeni.

Zbog tražene specifikacije opreme, na natječaj se javila samo jedna uvoznička tvrtka, a Josip Katalinić iz Stožera naveo je neke skupe dodatke tih, kako ih naziva, "ultrasoničnih solarnih kontejenera" - sustav zaključavanja kontejnera, automatsko mjerenje napunjenosti kanti, solarno napajanje...

Poslušajte što Mirjana Martinović iz Marčelja kaže o tome kako izgleda živjeti uz neprekidni smrad, a Josip Katalinić opisuje čime su sve opremljeni nabavljeni kontejneri:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.