Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čistoća sudski zatražila nalog za deblokadu

09.11.2012.

15:06

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Srijeda je četvrti dan prosvjeda na Marišćini. Pred ulazom u deponij pedesetak prosvjednika ne dozvoljava prilaz kamionima riječke Čistoće, odlučni u zahtjevu da se na Marišćinu prestane dovoziti smeće.

Čistoća je Općinskom sudu u Rijeci poslala zahtjev da im se omogući ulaz u deponij. U gradu valja zbrinuti sedam tisuća kontejnera, a više od 25 kamiona punih smeća prikupljenog u protekla tri dana parkirano je u garaži Čistoće na Škurinjama. Zavod za javno zdravstvo, sanitarci i Dezinsekcija vode računa o eventualnom tretmanu tog smeća u garaži, koje će tamo i ostati sve dok se ne bude moglo zbrinuti na još uvijek blokiranoj Marišćini.

Osim prestanka dovoženja smeća na Marišćinu, prosvjednici traže i sanaciju svih smetlišta u Općini Viškovo te hitnu reviziju studije o utjecaju na okoliš Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Zahtjev za hitnim započinjanjem odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima Rijeke i županije prihvaćen je na jučerašnjem sastanku s čelnim ljudima Grada Rijeke i Općine Viškovo. Dogovoreno je i provođenje tzv. Zero Waste koncepcije gospodarenja otpadom za područje Viškova.

Također zahtijevaju političku i kaznenu odgovornost gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, predsjednika Skupštine TD Ekoplus i bivšeg župana PGŽ-a Zlatka Komadine, načelnika Općine Viškovo Gorana Petrca te direktore nadležnih komunalnih društava Dušana Šćulca i Zlatka Štoka. Njih smatraju najodgovornijima za nesnosnan smrad smeća kojeg trpe već četiri mjeseca, kao i za potpuno promašeni projekt trpanja smeća u podzemne kasete. (foto: Goran Banić)

Na Marišćini su bili Blanka Uzelac i Goran Banić, dok o stanju sa smećem u Rijeci i okolici izvještava Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.