Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hvala pripadnicima sustava civilne zaštite i njihovim četveronožnim herojima!

28.02.2023.

15:09

Autor: Neva Funčić

Na prijemu u PGŽ za članove civilne zaštite i potražne pse

Na prijemu u PGŽ za članove civilne zaštite i potražne pse

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 1. ožujka, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Pripadnici civilne zaštite prvi pomažu u kriznim situacijama, a najsvježiji primjer su potresi u Turskoj. U pomoć je tada pohitala i ekipa iz Primorsko-goranske županije.

Galerija
Ru i Thomas - članovi riječkog potražnog tima, Foto: Neva Funčić/Radio Rijeka
Hvala junacima civilne zaštite!, Foto: Neva Funčić/Radio Rijeka

Primorsko-goranska županija će za opremu i rad operativnih snaga civilne zaštite izdvojiti 666 tisuća eura, rekao je župan Zlatko Komadina na prijemu za pripadnike sustava civilne zaštite. Uoči Međunarodnog dana civilne zaštite, zahvalio im je na predanosti i brzim reakcijama u slučajevima potresa, poplava, požara i iznenadnih zagađenja.


Načelnik županijskog stožera civilne zaštite Mladen Šćulac zahvalio je brojnim volonterima, a prije njega čut ćemo i članicu riječkog tima za spašavanje iz ruševina, ženku border collia Ru. Poslušajte i volontere, članove PGŽ tima za spašavanje iz ruševina Kristinu Chrancich i Željka Giljanovića:

Volonteri, članovi PGŽ tima za spašavanje iz ruševina Kristina Chrancich i Željko Giljanović:

Šćulac: onih koji znaju kako pomoći, nikad dosta

Pa da je samo jedan život spašen našim aktivnostima, naš rad se isplati. Zaista radimo od srca takve stvari.

Vesna Čavar

Ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Vesna Čavar u ime društva u srijedu je primila godišnju državnu nagradu za zaštitu i spašavanje, na središnjoj svečanosti Dana civilne zaštite u Jastrebarskom. 


CK PGŽ, uz aktivno pomaganje u brojnim izvanrednim situacijama, radi i na edukaciji o osnovama prve medicinske pomoći i novitetima, kao i korištenju defibrilatora. Drže tečajeve za članove operativnih službi, među ostalima prošle godine i za policajce, a to su samo neke od njihovih atkivnosti. 


Više poslušajte u razgovoru s Čavar:

Vesna Čavar o aktivnostima CK PGŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.