Hrvatski radio

Radio Rijeka

Civilno društvo: Dobri gradovi su uključivi, otvoreni, održivi i moderni

24.02.2017.

11:58

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija je prva u kojoj Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva predstavila model razvoja lokalnih zajednica, rekla je danas na susretu s predstavnicima Županije i udruga upraviteljica Zaklade Cvjetana Plavša Matić.

Očekuje se da će do 2050. godine preko 66 posto europskog stanovništva živjeti u gradovima koje treba prilagoditi novim potrebama. No kada je riječ o javnom novcu, precizno se prate učinci, a Nacionalna zaklada je upravo u izradi modela praćenja pokazatelja društvenog utjecaja.

Novac za projekte civilnog društva dostupan je kroz niz zaklada i Europski socijalni fond, rekla je Plavša Matić te istaknula da je riječ o velikom iznosu. "Do 2020. godine na raspolaganju je gotovo 800 milijuna kuna, što znači da su pred nama velike mogućnosti. Zaklada ove godine priprema pilot program koji se zove "Dobri gradovi", odnosno "Dobre zajednice". Kroz javni poziv koji planiramo u drugom tromjesečju, pozvat ćemo gradove, županije, općine i pokušati testirati četiri odlike koje bi ti dobri gradovi trebali zadovoljiti, a to je da su uključivi, otvoreni, održivi i moderni", najavila je Plavša Matić.

Niz zaklada na europskoj razini iz više zemalja zapadne Europe uključilo se u podršku, kako bi priča dobrih gradova poprimila odlike europskog projekta. Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva provodi natječaje, procjene, odobravanje i praćenje provedbe projekata civilnog društva. Cilj je kroz javno financiranje doprinijeti podržavanju dobrih gradova, te u financiranju projekata udruga postići sinergiju financiranja s nacionalne i lokalne razine. "Za, primjerice, kvalitetu rada udruga osoba s invaliditetom, izuzetno je važno da se to posloži", rekla je upraviteljica zaklade na radnom susretu u Rijeci.

Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.