Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cjepivo protiv gripe u PGŽ-u potrošeno, nove doze stižu sljedeći tjedan

27.11.2017.

12:36

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog velikog interesa za cijepljenje protiv gripe, što se nije očekivalo, zalihe cjepiva su u cijeloj zemlji pri kraju. U Primorsko-goranskoj županiji cjepivo je potrošeno, iako je naručen isti broj doza kao i prošle godine.

Neki su liječnici obiteljske medicine zbog povećanog interesa cjepivo preuzimali i više puta, a nedavno je u PGŽ stiglo dodatnih 640 doza, no i one su potrošene. Cjepivo se trenutačno nabavlja i trebalo stići idući tjedan, poručuju iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu, a potvrđuje i epidemiologinja iz Zavoda u Rijeci Danijela Lakošeljac.

"HZZO će nabaviti još 3500 doza, od čega će naša PGŽ dobiti jedan dio. Ne znamo koliko jer se cjepivo dijeli po svim županijama", kaže Lakošeljac.

Pretpostavlja se da je ovogodišnji povećani interes za cijepljenje zbog lanjskog velikog broja zaraženih gripom - prošle je sezone od gripe u Hrvatskoj oboljelo 51.385 osoba, a od komplikacija bolesti umrlo je 27 osoba.

Uzrok velikom broju zaraženih prošle je godine dijelom bila i mutacija virusa H3N2. Ovogodišnje cjepivo sadrži antigene za virus gripe tipa A s podtipovima H1N1 i H3N2 te za virus gripe tipa B, a epidemiolozi predviđaju da bi predstojeća sezona gripe mogla biti još intenzivnija od protekle. Početak epidemije očekuje se krajem 2017. Poslušajte izjavu Danijele Lakošeljac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.