Hrvatski radio

Radio Rijeka

Članovi SDP-a biraju predsjednika na biralištima u lokalnim organizacijama

02.04.2016.

13:30

Autor: Hina, Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi Socijaldemokratske partije (SDP) danas na biračkim mjestima u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama, biraju predsjednika stranke za iduće četverogodišnje razdoblje između dvojice kandidata.

Kandidati su sadašnji predsjednik i bivši premijer Zoran Milanović i potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Izbori se u skladu sa statutom stranke održavaju po načelu jedan član - jedan glas, po kojemu su održani i 2012., no tada je Milanović za predsjednika potvrđen kao jedini kandidat. Članovi stranke glasovat će tijekom dana na biračkim mjestima u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama do 18 sati. Biračka mjesta su otvorena u 9 sati, osim u organizacijama s manje od 30 članova, kojima je omogućeno da birališta otvore kasnije.

Središnja izborna komisija privremene neslužbene rezultate bi trebala objaviti u 21 sat, nakon čega se očekuju izjave dvojice kandidata.

Izborna kampanja u SDP-u traje još od sredine siječnja, a suparnički stožeri nerijetko su se javno služili teškim riječima, za što se Milanović ispričao na završnom skupu u četvrtak, poručivši članstvu da mu je žao ako je bilo teških riječi, te da u tome nije bilo zle namjere.

Članovima stranke Milanović je ponudio nastavak borbe s HDZ-om, poručujući kako ne namjerava odstupiti od lijevo-liberalnih vrijednosti, dok je Komadina kampanju gradio oko odnosa u stranci, obećavajući da će svi članovi biti uključeni u donošenje kadrovskih odluka, od izbornih lista do ministara i premijera.

U samoj završnici kampanje iz dvaju su tabora u javnost neslužbeno dospijevale i najave poslijeizbornih čistki, no obojica kandidata javno su isticali da se ne namjeravaju osvećivati neistomišljenicima.

Komadinin stožer prijavio izborne nepravilnosti

Povjerenstvu za izbor predsjednika Socijaldemokratske partije je stožer kandidata Zlatka Komadine prijavio nepravilnosti, potvrdio je predsjednik tog povjerenstva Vedran Lendić, koji je kazao kako će se o tome znati više navečer, nakon što predsjednici županijskih izbornih povjerenstava dostave svoja izvješća.

Stožer Zlatka Komadine izvijestio je da je bilo nepravilnosti na nekim glasačkim mjestima u stranačkim organizacijama u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Neka su bila otvorena prije najavljenog vremena, primjerice, u 9 ili 11 sati umjesto u najavljenih 14 sati. To znači, navode u stožeru, da na biralištima u tom razdoblju nije bilo osoba koje bi nadzirale glasovanje. Izvijestili su također kako je u Šibeniku pri službenom otvaranju glasačkog mjesta već zatečen ispunjen jedan listić u glasačkoj kutiji, a glasačko mjesto u Tribunju je premješteno bez prethodne najave u Vodice. 

Predsjednik SDP-ove izborne komisije Vedran Lendić na upit Hine o tim nepravilnostima, naveo je da izbori idu svojim tijekom te da za sad ne može ništa loše reći o njihovu odvijanju. Potvrdio je da su primili dojavu o nepravilnostima od stožera Zlatka Komadine i rekao da će se o tome znati više navečer, nakon što predsjednici županijskih izbornih povjerenstava dostave svoja izvješća.

Zoran Milanović je glasovao u Zagrebu na Trgu žrtava fašizma, a Zlatko Komadina u Opatiji. Evo njihovih izjava. Provjerili smo što od izbora u SDP-u očekuju članovi SDP-a u Opatiji  gdje je jutros glasovao i kandidat za predsjednika stanke Zlatko Komadina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.