Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:40 / 01.12.2015.

Autor: Lea Domijan Fišter

Čokoladna glava bika - novi riječki izvorni suvenir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka je dobila još jedan novi licencirani suvenir. Kulturna baština kao inspiracija ovaj put je pretočena u plastiku i čokoladice! Riječ je o 3D printu stilizirane glave bika, pronađene prilikom arheoloških istraživanja u Starom gradu.

Riječke suvenirnice od danas nude još jedan proizvod s oznakom "izvorno riječko". Ne samo da je atraktivan, već se može i pojesti – stilizirana bikova glava iz 3. stoljeća, koja se najvjerojatnije koristila kao žrtvenik, izrađena je od čokolade.

Projekt 3D baštine Grada Rijeke, u suradnji s riječkim Tehničkim fakultetom, započeo je prije dvije godine izradom suvenira po modelu bakrenog listića iz 3. stoljeća, pronađenog tijekom arheoloških istraživanja nekadašnjeg Principija. Današnji Principij, uređen prema projektu Nenada Fabijanića, inspiracija je za puno malih kreativnih događaja, a jedan je i nova čokoladica. 

"Prava je sreća iskoristiti mogućnosti nove tehnologije s nasljeđem koje imamo", kaže Sven Maričić s Tehničkog fakulteta u Rijeci. "Riječ je o 3D printu, bit će od plastike i čokolade. Jedna je to od rijetkih stvari iz prehrambenog područja vezana uz kulturnu baštinu uz pomoć 3D tehnologije i drago mi je da je danas možemo predstaviti."

Novi riječki suvenir predstavljen je u salonu Grada Rijeke, uz poziv da se za predstojeće blagdane daruju izvorni riječki suveniri - od kojih je stilizirana bikova glava peti novi suvenir u samo mjesec dana. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.