Hrvatski radio

Radio Rijeka

Copernicus nudi četverodnevnu prognozu najčešćih peludnih alergena

12.04.2021.

09:56

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: meineresterampe / Pixabay

Foto: meineresterampe / Pixabay

Foto: - / -

Služba za nadzor atmosfere Copernicus Europske unije pruža novu uslugu namijenjenu alergičarima: četverodnevne prognoze peluda trebale bi alergičarima pomoći u planiranju uzimanja lijekova ili boravka na otvorenom u vrijeme kada je koncentracija peludi na koje su alergični manja.

Procjenjuje se da je svaka četvrta osoba alergična na pelude drveća i drugih biljaka, a proljeće za mnoge od njih znači peludnu groznicu. Simptomi alergija mogu se kretati od kihanja i curenja nosa do svrbeža u očima, a troškovi liječenja u kombinaciji s gubitkom radnih dana procjenjuju se na 150 milijardi eura godišnje u Europi.

Služba za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) sofisticiranim računalnim modeliranjem može izraditi prognozu koncentracije najčešćih vrsta peludi: breza, maslina, trava, ambrozija i joha.

CAMS, koji u ime Europske komisije provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa, radi prognoze za do četiri dana unaprijed pa oko 100 milijuna alergičara u Europi ima priliku planirati uzimanje lijekova ili ograničavanje aktivnosti na otvorenom kada je koncentracija peludi posebno visoka, navode u svom priopćenju.

Od lipnja 2019. CAMS surađuje s Europskom aeroalergenskom mrežom (EAN), čiji su članovi istraživači iz Beča, Litve i Finske, kako bi provjeravali prognoze peludi s podacima promatranja stotinjak zemaljskih stanica širom kontinenta. Numerički podaci povezani s prognozama peludi ažuriraju se svakodnevno i slobodno su dostupni OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.