Hrvatski radio

Radio Rijeka

COVID-19 u Hrvatskoj: 19 novih slučajeva u posljednja 24 sata

20.06.2020.

14:25

Autor: HRT, Tatjana Sandalj

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Foto: - / -

I dalje raste broj novozaraženih novim koronavirusom u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata zabilježeno je 19 novih slučajeva pa je do sada ukupno zabilježeno 2.299 pozitivnih osoba na virus COVID-19, izvijestio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu.

Dosad su se oporavile 2.142 osobe. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 50 osoba na liječenju.

Iz Stožera CZ PGŽ dobili smo informaciju da novooboljela osoba iz Primorsko-goranske županije živi u Zagrebu, a u našoj županiji ima prijavljeno prebivalište pa se zapravo ne vodi na listi oboljelih koju vode epidemiolozi PGŽ.

Trenutno je potvrđeno ukupno 2.299 osoba zaraženih koronavirusom i u posljednja 24 sata zabilježeno je 19 novih slučajeva. Jedna novooboljela osoba je iz Primorsko-goranske županije, jedna iz Zagrebačke županije, šest je novooboljelih osoba iz Grada Zagreba, sedam novooboljelih osoba je iz Splitsko-dalmatinske županije, dvije novooboljele osobe su iz Osječko-baranjske županije, jedna je novoboljela osoba iz Brodsko-posavske županije i jedna je novooboljela osoba iz Šibensko-kninske županije.

Nema pacijenata na respiratoru, a bolnički se liječi osam osoba. Do sada je testirano 72.202 osoba, od toga 388 u posljednja 24 sata.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo za socijalnu politiku preporučuju da na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba do daljnjega budu zabranjeni posjeti domovima za starije te da korisnici domova ne odlaze kući. Preporučuju i da do daljnjega budu ukinuti posjeti korisnicima smještaja u sustavu socijalne skrbi te da se i njima ukinu odlasci kući.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i upute za slučaj zaraze turista u Hrvatskoj:

"Strane turiste s potvrđenom bolesti COVID-19 odmah se prebacuje u predviđenu zdravstvenu ustanovu, a domaći turisti s blažim simptomima šalju se kući u izolaciju, po mogućnosti vlastitim prijevozom. Strani gosti koji su kontaktirali oboljelog mogu se i prije isteka izolacije oboljelog vratiti u svoje matične države. Zaposlenici u objektu u kojem je bio smješten zaraženi turist, a koji su također zaraženi, moraju na bolničko liječenje ili izolaciju, ovisno o težini simptoma. Zaposlenici kojima nije potvrđena bolest, a bili su u kontaktu sa zaraženim turistom,  također moraju u izolaciju. O završetku izolacije i zdravstvenom stanju odlučit će liječnik koji je odredio karantenu, odnosno samoizolaciju".

Zbog dolaska sve većeg broja turista, Stožer Istarske županije odlučio je da će svi gradovi i općine na njihovu području odrediti smještajne kapacitete za karantenu i samoizolaciju turista za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom.

Zaraženih je u svijetu gotovo devet milijuna, a umrlih malo manje od pola milijuna. Najveće je žarište Brazil s 55 tisuća novooboljelih. U Europi, kako smo čuli, situacija nije dobra kod naših susjeda. Srbija tri dana zaredom ima više od 90 novozaraženih koronavirusom, jučer 93. U Bosni i Hercegovini jučer su potvrđena 84 nova slučaja pa vlasti razmišljaju o pooštravanju mjera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.