Hrvatski radio

Radio Rijeka

Čovječanstvo potrošilo rezerve planeta Zemlje za 2020. već 22. kolovoza

21.08.2020.

15:57

Autor: Hina

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Čovječanstvo će do sutra potrošiti sve obnovljive prirodne rezerve na Zemlji za ovu godinu, kažu znanstvenici koji ističu da je taj tmurni prag ove godine dosegnut nešto kasnije nego lani zato što je pandemija koronavirusa usporila nekontrolirano trošenje prirodnih rezervi.

Dan prebačaja na Zemlji označava dan na koji  čovječanstvo potroši sve biološke rezerve koje je Zemlja u stanju obnoviti od godine do godine. Taj dan se od 70-ih godina prošlog stoljeća događa sve ranije, tvrdi mreža Global Footprint Network.

Prvi čovjek WWF Internationala Marco Lambertini kaže da je pandemija najteže pogodila najranjivije i vratila fokus na "naš neodrživ i, iskreno, razorni odnos s prirodom u kojemu mnogo toga propada". On je pozvao da se razmišlja o tome da ekonomski razvoj ne mora biti praćen uništavanjem okoliša. "Možemo se razvijati, ali ne na štetu našeg planeta, zbog toga što znamo da planet u krizi znači društvo u krizi i gospodarstvo u krizi", dodao je.

Mreža je izračunala da je ta točka ove godine dosegnuta 22. kolovoza, u usporedbi s prošlom godinom kada je dosegnuta 29. srpnja, što označava rijedak slučaj preokretanja trenda. Razlog za to je pandemija koja je nakratko zaustavila život i izazvala privremeni pad emisija stakleničkih plinova i sječe šuma.

To predstavlja smanjenje od 9,3 posto ljudskog utjecaja u odnosu na godinu prije, poručuje Global Footprint Network. No, nema razloga za slavlje: "To nije posljedica svjesne odluke, nego katastrofe", kazao je čelnik te mreže Mathis Wackernagel.

Znanstvenici izračunaju dan na koji čovječanstvo potroši sve prirodne rezerve koje Zemlja uspije obnoviti u godinu dana tako što proučavaju ljudsku potrošnju i potrebe za hranom, energijom, prostorom za kućanstva i ceste te kapacitete planeta za apsorpciju globalnih emisija stakleničkih plinova, kaže Wackernagel.

Uspoređujući sa stvarno raspoloživim obnovljivim prirodnim izvorima na Zemlji, mreža je izračunala da čovječanstvo troši 60 posto više od onog što se može obnoviti - odnosno, ljudima bi bila potrebno 1,6 našeg planeta. "To je kao s novcem - možemo trošiti više od onog što smo zaradili, no ne dovijeka", upozorava Wackernagel.

Prema studiji, pandemija je izazvala 14,5 posto manje emisije ugljičnog dioksida u usporedbi s godinom prije, a sječa šuma pala je 8,4 posto zbog očekivanog pada potražnje.

Znanstvenici ističu da je pandemija izazvala velike poremećaje u globalnom sustavu poljoprivrede i na tržištima, no zaključuju da je ukupni učinak na smanjenje štetnog utjecaja čovječanstva na planet mali.

Global Footprint Network navodi da su kratkoročno, zbog napora u kontroli pandemije, moguće promjene u potrošačkim navikama, i poziva da se iskoristi ova prigoda bez presedana da se razmisli od o tome "kakvu budućnost želimo".

Ranije ovog meseca međunarodni tim znanstvenika izračunao je da bi zbog pandemije globalna emisija plinova od izgaranja ugljena, nafte i plina mogla u 2020. godini pasti do osam posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.