Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cres: Deset supova pušteno u prirodu

15.05.2020.

16:26

Autor: Hina

Foto: JU Priroda

Foto: JU Priroda

Foto: - / -

Deset mladih bjeloglavih supova koji su spašeni prošle godine pa su rehabilitirani u Oporavilištu za bjeloglave supove Beli na Cresu, pušteno je u prirodu, priopćeno je u petak iz oporavilišta. Otočani, navodi se, imaju velike zasluge u spašavanju supova jer donose pronađene unesrećene mladunce.

Svaka jedinka vraćena u prirodu ima veliku vrijednost jer su proteklih godina gotovo istrijebljeni s tih područja. Creskim nebom sada lete: Histra, Veles, Mokoš, Cres, Fojiška, Krušija, Hana, Andrija, Niko i Saša M.

Bjeloglavi supovi zakonom su strogo zaštićeni, a kod nas obitavaju samo na Cresu, Plavniku, Krku i Prviću. Tamo se gnijezde, no u potrazi za hranom obilaze šire područje, uključujući otoke Rab i Pag te obalno zaleđe, od istarske Ćićarije do primorskih padina Velebita. 

Bjeloglavi supovi su strvinari te se hrane isključivo uginulim sisavcima. Strpljivim letom, lagano kružeći iznad pašnjaka, vrlo uspješno pronalaze strvinu i sakupljajući se u većem broju brzo i temeljito je ogole do kosti. Upravo je to jedna od najvažnijih i primarnih uloga supova - oni su tzv. čistači, u ekosustavu sprečavaju ili višestruko umanjuju mogućnost širenja zaraza. Ta činjenica je posebno izražena tamo gdje zbrinjavanje animalnog otpada i strvina ovisi velikim dijelom o supovima i drugim pticama strvinarima.

U priopćenju se navodi da su neki od rehabilitiranih supova opremljeni GPS odašiljačima kako bi se pratilo njihovo kretanje. Korištenje satelitske tehnologije daje izuzetno vrijedne podatke o načinu života supova, kretanjima i migracijama.

Iz centra su naveli primjer supa Kruna, koji je iz Oporavilišta pušten u proljeće 2018., a zimu je proveo na Bliskom istoku, na tromeđi Turske, Sirije i Iraka.

Jedan je trenutačno u francuskoj Provansi, gdje u koloniji boravi već dulje vrijeme, pa nije isključeno da se neće vratiti na Kvarner, iako se većina hrvatskih bjeloglavih supova nakon što dosegnu spolnu zrelost, tj. s četiri, pet godina, vraća na kvarnerske otoke radi gniježđenja.

Primorsko-goranska županija niz godina ulaže u rad Centra i Oporavilišta za supove, a u provedbi je i EU projekt kojim će Gorski kotar dobiti Centar za posjetitelje o tri velike zvijeri koje obitavaju na tom prostoru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.