Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cres i Lošinj prednjače u prelasku europskih otoka na sunčevu energiju

04.11.2019.

15:03

Autor: Neva Funčić

Energija sunca na otocima (Foto: Pixsell)

Energija sunca na otocima (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

U sklopu inicijative "Čista energija za EU otoke", objavljen je program tranzicije cresko-lošinjskog otočja prema čistoj energiji. Riječ je o pilot-projektu koji će javno biti predstavljen na konferenciji u organizaciji europskog Tajništva za otoke, koja se od 20. studenog održava u Hvaru i Splitu.

Nakon sunčane elektrane u Orlecu na Cresu, najavljena je gradnja još jedne u Ustrinama, pa se na jadranskim otocima može očekivati energetski domino-efekt, rekli su direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas i ravnatelj primorsko-goranskog Zavoda za prostorno planiranje Adam Butigan.

Direktor REA-e Darko Jardas izvijestio je i da je u tijeku izrada projekata energetske obnove za zgrade domova zdravlja u Krku i Ravnoj Gori, te da će do prosinca, kada očekuju natječaj za potpore ministrastva, biti dovršeno pet projekata za obnovu zgrada ambulanti Doma zdravlja PGŽ. Rekao je i kako je u tijeku montaža 13 kabina, čvorišta optičkih kabela za širokopojasni internet. Projekt koji će omogućiti dostupnost brzog interneta na 80 posto područja PGŽ-a vrijedan je 320 milijuna kuna, a realizacija će početi najprije na području Liburnije. "Projekt e-županije, u koji smo krenuli zajedno sa Slovenijom i Istarskom županijom, našao se među tri najbolja europska razvojna projekta za 2019. godinu, a konačni će rezultati biti objavljeni u prosincu", pohvalio se Jardas.

Sunčana elektrana Orlec Istok do kraja godine trebala bi imati potpunu građevinsku dozvolu, a prema najavi HEP-a, bit će završena u ožujku ili travnju, rekao je Jardas. Istovremeno je u pripremi i lokacijska dozvola za izgradnju druge sunčane elektrane Orlec Zapad, a iz Grada Malog Lošinja su zatražili od Zavoda za prostorno planiranje pripremu projekta koji će biti podloga za lokacijsku dozvolu za sunčevu elektranu u Ustrinama. Očekuje se da će za nekoliko godina samo na cresko-lošinjskom otočju 15 MW električne energije potjecati iz samostojećih sunčanih elektrana, umjesto sadašnjih 6,4 MW, rekao je Butigan.

Jardas je pak istaknuo kako su u tranziciju otoka prema čistoj energiji uključene jedinice lokalne samouprave, trgovačka društva, lokalne udruge i građani, te da se promjene događaju na krovovima obiteljskih kuća i javnih objekata, u javnom prijevozu i rasvjeti. "Nakon električkih automobila i bicikala na otocima, prijedlog je da između Valbiske i Meraga uskoro plovi i prvi električni trajekt na Jadranu", rekao je Jardas.

Među 26 izabranih u projektu "Čista energija za EU otoke" je čak 11 hrvatskih otoka: sedam otoka cresko-lošinjskog arhipelaga - Cres, Ilovik, Lošinj, Male Srakane, Susak, Unije i Velike Srakane - te Brač, Hvar i Korčula. Šest izabranih otočnih zajednica, a među njima i cresko-lošinjski arhipelag, izdvojene su kao pilot-projekti kojima će Tajništvo izravno asistirati pri izradi planova energetske tranzicije do ljeta 2019.

Preostalih 20 otoka, uključujući Brač, Hvar i Korčulu, planove će imati do ljeta 2020. Kako je najavljeno, Europska komisija će osigurati dodatnih deset milijuna eura za infrastrukturne projekte u području čiste energetike na europskim otocima. Raspisivanje prvog natječaja se očekuje za kraj 2019. godine.

Poslušajte što je danas rečeno na konferenciji za medije:

PGŽ press, pripremila Neva Funčić

Darko Jardas, zamjenica župana Marina Medarić i Adam Butigan (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Darko Jardas, zamjenica župana Marina Medarić i Adam Butigan (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.