Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cres, Krk i Prvić posljednja staništa bjeloglavog supa

04.08.2015.

13:35

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednja prebivališta bjeloglavih supova u Hrvatskoj danas su otoci Cres, Krk i obližnji Prvić. Najviše ih je upravo na Cresu, na kojem se gnijezdi 65 do 70 parova.

Veći dio kolonija bjeloglavih supova nalazi se na zakonom zaštićenim područjima u kategoriji Posebnih ornitoloških rezervata. Dva ornitološka rezervata nalaze se na Cresu, a po jedan je rezervat na otoku Krku i Prviću.

U Belome se, u sklopu Centra za posjetitelje, gradi volijera koja će služiti kao oporavilište za supove. Danas su završne radove na volijeri obišli zamjenik župana primorsko-goranskog Marko Boras Mandić i potpredsjednik Županijske skupštine Đanino Sučić.

Volijera bi trebala biti gotova u petak. Valja još montirati mrežu, a onda slijedi 'papirologija', poput suglasnosti ministarstva i registracije oporavilišta, rekao nam je Boras Mandić. 

Grad Cres i Primorsko-goranska županija izdvojili su milijun i petsto tisuća kuna za centar u Belom. Na pitanje je li Ministartvo okoliša izdvojilo ostatak, Mandić odgovara da nije. „Ali, imamo čvrsta uvjeravanja da bi to trebalo ići najesen i mi ćemo se, naravno, kandidirati“, kaže Mandić.

Još jednom upozorenje turističkim grupama da ne prilaze preblizu staništima supova jer time ugrožavaju mlade supove koji zbog buke padaju u more i tada su u velikoj opasnosti. Javlja Olivera Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.