Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cres: Pušten u rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

13.10.2015.

14:33

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je u Cresu pustio u rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan osam milijuna kuna. Izgrađen je u sklopu projekta "Jadran" Hrvatskih voda te sufinanciran sredstvima Svjetske banke i državnog proračuna.

U drugoj fazi projekta, na sjevernojadranskim otocima će do 2023. biti izgrađeni pročišćivači otpadnih voda do kvalitete za zalijevanje poljoprivrednih nasada. Uređaj koji je danas pušten u rad ima kapacitet 9.928 ES-a (ekvivalenta stanovnika). Dovoljan je za potrebe grada Cresa u turističkoj sezoni i ima podmorski ispust u blizini obiteljskih kuća i plaže hotela "Kimen". 

More se na toj lokaciji stalno kontrolira i izvrsne je kakvoće, rekao je creski gradonačelnik Kristijan Jurjako. Podmorski ispust dugačak je 1500 metara i vode odvodi izvan Creskog zaljeva. U probnom je radu više od godinu dana, a tehničkih problema nije bilo ni za vrijeme velikog pritiska u turističkoj sezoni, kaže Jurjako.

Zajedničko cresko-lošinjsko Komunalno poduzeće "Vodopskrba i odvodnja" priprema projekt za drugu fazu izgradnje otočkih pročišćivača. Projekt će biti kandidiran za financiranje iz fondova Europske unije, a ideja je da se do 2023. na otocima sjevernog Jadrana pročišćenom otpadnom vodom navodnjavanju poljoprivredne površine. Na Cresu, naravno, najviše maslinici. Poslušajte izjavu creskoga gradonačelnika:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.