Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cres u akciji: Pokrenimo se ako želimo planet bez plastike!

28.07.2018.

12:37

Autor: Boris Kanazir

Foto: Terra Hub Croatia

Foto: Terra Hub Croatia

Foto: - / -

Želimo li svoj planet očuvati čistim i za generacije koje tek dolaze, krajnje je vrijeme za promjene. To je poruka udruge Terra Hub Croatia, koja u suradnji s Greenpeaceom ovoga vikenda provodi edukativne i ekološke akcije na otoku Cresu, čiji je cilj smanjiti zagađenje plastičnim otpadom.

Projekt "Izazov: Nećemo plastični Jadran – Cres u akciji" dio je veće inicijative "Adriatic Plastic Challenge", čiji je cilj, jasno je iz naziva, smanjivanje plastičnog otpada, posebno u moru. Naše su plaže sve prljavije, na nekima je već toliko plastike da je se više ne može ni pokupiti, govori Marko Capek iz udruge "Terra Hub Croatia", koja s aktivistima hrvatskog "Greenpeacea" danas čisti plažu Tarej na otoku Cresu.

Plastika je problem svakog hrvatskog otoka, zapravo svakog primorskog mjesta, ne samo u Hrvatskoj nego diljem svijeta. Ovaj pilot projekt, koji uz čišćenje plaže uključuje i edukaciju djece i odraslih, provodi se upravo na Cresu, otoku koji teži samoodrživosti i podizanju ekološke svijesti građana. Takve akcije bit će sve češće, kaže Capek, jer more će plastiku izbacivati sve dok ne smanjimo njezin prinos.

Zbog toga je važno ljudima diljem svijeta ukazati na problem s plastikom, posebno na Mediteranu, koji je iznimno zagađen. Ima smisla truditi se, navodi Marko Capek, jer vidimo da su ekološke akcije usmjerene na smanjenje emisije štetnih tvari u atmosferu rezultirale zatvaranjem ozonskih rupa. Tako će biti i s plastikom, samo ako ustrajemo, smatraju aktivisti.

Što možemo učiniti? Prije svega, plastične vrećice za kupovinu zamijeniti platnenima. Ako već koristimo plastične vrećice, koristimo ih višekratno, plastika ionako traje tisuću godina, upozorava Capek. Već se proizvode i na internetu se mogu kupiti kompostabilne vrećice za pseći izmet. Živimo u kraju bogatom odličnom pitkom vodom, stoga možemo smanjiti kupnju vode u plastičnim bocama... 

Na policama naših trgovina mogu se naći ekološki prihvatljivi proizvodi kao zamjena za one štetne koje svakodnevno koristimo, primjerice hrana koja nije u plastičnom pakiranju. Činjenica je da su ti proizvodi nešto skuplji, ali isplati se, navodi Marko Capek, 20 lipa više platiti kavu za van koja je u ekološki prihvatljivoj, kompostabilnoj čaši.

O svemu navedenom članovi udruge "Terra Hub Croatia" i aktivisti "Greenpeacea" građane ovoga vikenda informiraju na štandu u središtu Cresa. Poslijepodne će raditi s najmlađima, za koje kažu da suosjećaju sa životinjama ugroženim plastičnim otpadom i vrlo lako prihvaćaju ekološke inicijative. Djeca i roditelji oslikavat će platnene vreće, koje kasnije mogu ponijeti i koristiti. 

Sa svim akcijama već kasnimo, upozoravaju aktivisti, pa ako želimo Zemlju sačuvati čistom i za buduće generacije, krajnje je vrijeme da se pokrenemo. Poslušajte što je o akcijama na Cresu u našem programu ispričao Marko Capek:

I na kvarnerskim otocima ovakve su slike već redovite... (Foto Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka, arhiv)

I na kvarnerskim otocima ovakve su slike već redovite... (Foto Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka, arhiv)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.