Hrvatski radio

Radio Rijeka

Cres: u prirodu vraćeno deset oporavljenih bjeloglavih supova

25.10.2021.

14:53

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: JU Priroda / PGŽ

Foto: JU Priroda / PGŽ

Foto: - / -

Iz Oporavilišta za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu u prirodu su pušteni oporavljeni supovi nazvani Tarej, Ledenko, Špilja, Poskok, Alpioniscus, Harpactia, Kristal, Duga, Zlatan i Stalaktit. Ptice su spašene ljetos, pravovremenim dojavama i reakcijama lokalnih stanovnika, brodara i turista.

Riječ je o pticama koji su prve letove, nakon izlijeganja na strmim liticama, spletom okolnosti završili slijetanjem u more. Spasili su ih zaposlenici Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove u Belom, priopćili su u ponedjeljak.

Kako već više od dva desetljeća Udruga Grifon prstenuje mlade tek izlegle bjeloglave supove, tako je dio supova zaprimljenih u Oporavilište bio označen prstenom, a to daje vrijedne podatke. 

Tijekom pet godina je u Oporavilištu za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu, kojim upravlja Javna ustanova Priroda Primorsko-goranske županije, spašena 51 ptica. 

"Četiri jedinke bjeloglavih supova opremljene su specijalnim uređajima koji će pružiti uvid u kretanje supova nakon puštanja, što je već ustaljena praksa u suradnji Udruge BIOM i Javne ustanove Priroda. Udruga BIOM već niz godina i kroz različite projekte uspješno pribavlja GPS uređaje što omogućava prikupljanje i praćenje podataka na određenom broju jedinki", stoji u priopćenju.

"Praćenje putem GPS uređaja, osim što pruža vrijedne podatke o kretanju supova, u više navrata omogućilo je ponovno spašavanje supova koji su se našli u nevolji. Tako je primjerice sup Kvarner koji je nakon oporavka pušten u prirodu 2018. godine na Cresu, ponovo spašen u Italiji kada se zahvaljujući GPS uređaju uočilo da se ptica ne kreće. Nakon drugog oporavka Kvarner je tako dobio treću šansu za život, a trenutačno se nalazi u Francuskoj", rekla je ravnateljica Javne ustanove Priroda Irena Jurić.

Zahvaljujući kombinaciji očitavanja plastičnih prstena i telemetrijskog praćenja zna se da je sup Vranac u lipnju zamijećen nedaleko Beča. Sup Marin V. je desetak dana nakon puštanja već bio na hranilištu za supove nedaleko Udina koje se nalazi na putu za Alpe, gdje ljetne mjesece provodi i dobar dio kvarnerskih supova, ako nisu imali mlade.

Satelitski odašiljači potvrdili su da je sup Barbara u austrijskim Alpama te da je sup Taras napravio velik krug po ovom dijelu Europe. Krajem lipnja bio je na sjeveru kraj mjesta Katowice u Poljskoj da bi neko vrijeme boravio u Alpama, pa na Kvarneru, a početkom ovoga mjeseca jedno je vrijeme proveo na području Sisačko-moslavačke županije.

Bjeloglavi supovi prirodni su čistači okoliša jer se hrane isključivo strvinama i tako sprečavaju potencijalno širenje zaraza. Raspon krila do 2,80 metara čini ih najvećim letačima našeg neba, a u Hrvatskoj se gnijezde još samo na kvarnerskim otocima Cresu, Krku, Prviću i Plavniku, podsjećaju iz JU Priroda.

Foto: JU Priroda / PGŽ

Foto: JU Priroda / PGŽ

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.