Hrvatski radio

Radio Rijeka

Creskim iznajmljivačima niže kamate za obnovu smještajnih kapaciteta

09.12.2015.

13:35

Autor: Damir Pijaca, Iva Črnjar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U gradu Cresu je potpisan ugovor o subvencioniranju kamata na kredite za privatne iznajmljivače. Prema potpisanom ugovoru turistički krediti izdavat će se u iznosu do najviše 20 tisuća eura, uz kamatnu stopu od 6,7 posto od čega će 2,2 postotna boda subvencionirati Grad Cres.

To je još jedan od načina na koje Grad potiče privatne iznajmljivače, sektor koji nosi trećinu turizma - najvažnije gospodarske grane na otoku. Rok otplate kredita je sedam godina. Ugovor su potpisali creski gradonačelnik Kristijan Jurjako i direktorica filijale Erste banke u Cresu Korana Preksavec. Privatni iznajmljivači pokrivaju čak 30 posto noćenja, odnosno trećinu creskog turizma koji je najvažnija gospodarska grana na otoku. "Nadam se da ćemo ovom akcijom potaknuti iznajmljivače koji su razmišljali o obnovi svojih kapaciteta, a nisu znali kako je financirati", rekao je gradonačelnik Jurjako.

Na sličan način subvencionirane su i kamate na kredite za obnovu pročelja zgrada u staroj gradskoj jezgri i za zamjenu azbestnih krovova. "Još jednom pozivam građane da iskoriste ovu mogućnost kako bi obnovom pročelja i krovova uljepšali naš Cres, što čini i Grad neprestanim ulaganjem u infrastrukturu te u uređenje ulica i trgova. Osim toga, zamjenom krovnih pokrova od azbesta doprinosimo čišćem okolišu i zdravlju naših sugrađana", zaključio je Jurjako.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.