Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva: preventivni pregledi spašavaju živote!

24.03.2022.

15:00

Autor: Neva Funčić

Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva

Foto: - / Shutterstock

U Hrvatskoj svakog dana deset osoba sazna da ima rak debelog crijeva, a broj oboljelih je u doba prije pandemije rastao za 1 posto godišnje. Iako je bolest potpuno izliječiva ako se otkrije u ranoj fazi, na program preventivnog probira odaziva se tek svaka četvrta osoba. 

Riječ je o pozivu koji spašava živote, istaknuli su u Rijeci u povodu mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva ravnatelj županijskog NZZJZ Vladimir Mićović i predstojnik Klinike za internu medicinu riječkog KBC-a Davor Štimac.


Davor Štimac iznio je podatke o obavljenim kolonoskopijama u riječkoj bolnici, 2020. godine obavljeno je 3 316, a 2021. godine 3 539 kolonoskopskih pregleda. No dobru vijest o više pregleda prati i loša da ih je većina obavljena sa zakašnjenjem. 


Naime, u sklopu preventivnog programa 2020. je bilo 176 kolonoskopija, a 2021. samo 76. Samo se pet posto tumora otkrije kroz program prevencije, ostali se otkrivaju nakon što pacijenti već imaju simptome bolesti, upozorava dr. Štimac.

Broj oboljelih od karcinoma nakon dvije pandemijske godine rasta brže od uobičajenih jedan posto godišnje, dok odaziv na programe preventivnih pregleda opada. U svijetu se na slične programe odaziva 65 do 70 posto građana, a kod nas porazno niskih 25 posto.

riječki liječnici na današnjoj konferenciji

Program probira u Hrvatskoj se provodi već četrnaest godina, a u četvrtom ciklusu na pismo je odgovorila tek svaka četvrta osoba. Na taj način se karcinom debelog crijeva ne atkriva dovoljno, a riječ je o bolesti koja je u ranoj fazi potpuno izlječiva, rekao je Štimac koji apelira na građane da se odazivaju preventivnim pozivima. 


Treba samo poslati tri uzorka stolice na testiranje na nevidljiva krvarenja, to nije teško, a spašava život. Rak debelog crijeva najčešći je novodijagnosticirani karcinom u Hrvatskoj, oboljijevaju sve mlađi ljudi, a više od 75 posto oboljelih nema nikakvu obiteljsku anamnezu.


Doktor Vladimir Mićović rekao je kako uz građane, na zajedničko djelovanje treba potaknuti i liječnike u riječkom KBC-u, Domu zdravlja PGŽ i NZZJZ PGŽ. Kompaktniji i brži zdravstveni sustav spašava živote, rekla je voditeljica Odjela socijalne medicine NZZJZ Helena Glibotić Kresina te pozvala građane da se informiraju o svojem zdravlju i odazivaju na preventivne preglede. Odazovite se preventivnim pozivima!


Poslušajte konferenciju za novinare:

Mićović, Štimac i Glibota

današnja konferencija

današnja konferencija

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.