Hrvatski radio

Radio Rijeka

Crikvenica: za treće dijete 30.000 kuna, besplatan vrtić i udžbenici

28.11.2016.

13:15

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Crikvenica, drugi u Hrvatskoj, od ove godine provodi nove pronatalitetne mjere, kojima roditelji s troje ili više djece rođene u ovoj godini dobivaju novčanu potporu od 30 tisuća kuna. Iz gradskoga proračuna za to je izdvojeno 400 tisuća kuna.

Crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina naglasio je na današnjem prijmu za roditelje da su, nakon Zagreba, drugi grad u Hrvatskoj koji na taj način provodi pronatalitetnu politiku. Uz potporu za rođenje prvoga i drugog djeteta od 1500 kuna, u ovoj je godini 13 obitelji za rođeno treće i svako iduće djete dobilo 30 tisuća kuna, što im se isplaćuje tijekom tri godine.

Obiteljima to puno znači. Dunja Ropac iz Dramlja ima troje djece: 14-godišnju kćer i dvije godine mlađega sina te Anu, koja ima šest mjeseci. Kada ona napuni godinu dana, Dunja će se morati vratiti na posao jer joj naknada od 1600 kuna koju bi dobivala kada bi ostala doma premalo za odgajanje troje djece. 

Josipa Petričić majka je troje djece. Dvije kćeri imaju 15 odnosno četiri i pol godine, a sinčić će uskoro napuniti godinu. Čim ga smjesti u jaslice, vraća se na posao - kao privatna poduzetnica radi u Rijeci. Gradska financijska pomoć i njoj će itekako dobro doći.

Osim s po 30 tisuća kuna za obitelji s troje i više djece, Grad Crikvenica provodi pronatalitetnu politiku i pravom na besplatan vrtić za svako treće djete, besplatnim udžbenicima i marendama u osnovnoj školi te sufinanciranjem polovice cijene produženoga boravka. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.