Hrvatski radio

Radio Rijeka

Crni Lug: otvoren Interpretacijski centar vrijedan 1,2 milijuna kuna

16.02.2021.

15:18

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Grad Delnice, Ministarstvo turizma i Primorsko-goranska županija su, zajedničkim ulaganjem vrijednim oko 1,2 kuna, u naselju Crni Lug priveli kraju uređenje Interpretacijskog centra koji na suvremen način prezentira niz prirodnih i tradicijskih posebnosti Gorskog kotara.

Crni Lug je malo, ali za turističku prezentaciju Gorskog kotara vrlo reprezentativno mjesto nedaleko Delnica. Riječ je o naselju nadomak Nacionalnog parka Risnjak i izvora rijeke Kupe, u kojem se čuva tradicija starih zanata te vrijednih karnevalskih i drugih običaja.

Sve to objedinjeno je u prostoru multimedijalnog informativnog centra, otvorenog u utorak, koji na maloj površini posjetiteljima nudi niz podataka. 

Lociranje centra u Crnom Lugu bilo je ponajprije uvjetovano činjenicom da se radi o naselju koji je česta polazišna točka pri obilasku Nacionalnog parka Risnjak, a gradonačelnik Delnica Ivica Knežević ocjenjuje to dobrim promotivnim potezom.

Na uređenju malog prostora u Crnom Lugu angažirani su brojni eksperti, ističe voditelj stručnog tima Nenad Obrenović. Bilo ih je više od trideset iz preko 20 zemalja. "Drugim riječima, uložen je jedan popriličan napor na međunarodnoj razini kako bi se odradio zahtjevan posao na uređenju centra", zaključio je Obrenović.

Taj su napor s oko 1,2 milijuna kuna poduprli zajedno Ministarstvo turizma, Grad Delnice i PGŽ. Zamjenik župana Petar Mamula podsjetio je da je ovo dokaz da se postizanjem sinergije na državnoj, županijskoj i lokalnoj razini može urediti reprezentativni prostor koji će na pravi način predstaviti ljude, prirodu, običaje i kulturu.

A zašto se, u ova turistički neizvjesna vremena, Gorski kotar izdvaja kao kraj u koji treba ulagati, podsjetila je zamjenica ministrice turizma Monika Udovičić rekavši da: "Gorski kotar pokazuje otpornost i snagu da uspješno odlijeva ne samo vremenskim uvjetima, već i neprilikama koje je donijela ova epidemija. Naime, brojke govore da je ovaj kraj gostima bio zanimljiv, neovisno o okolnostima koje za turizam zbog epidemioloških prilika nisu bile nimalo povoljne."

Nakon interpretacijskog, Crni Lug bi već na proljeće trebao dobiti i turističko volonterski centar s četrdesetak smještajnih jedinica. Poslušajte prilog:

Interpretacijski centar u Crnom Lugu, pripremio Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.