Hrvatski radio

Radio Rijeka

Crni Lug: Preuređivan prostor bivše tvornice igračaka u volonterski centar

07.03.2021.

11:30

Autor: Nenad Lučić

Zgrada volonterskog centra nakon trogodišnjih je radova sprmna za otvaranje (Foto: Nenad Lučić)

Zgrada volonterskog centra nakon trogodišnjih je radova sprmna za otvaranje (Foto: Nenad Lučić)

Foto: - / -

Nekoliko kilometara od svoje Upravne zgrade Nacionalni park Risnjak je, uz potporu fondova Europske unije, u naselju Crni Lug tijekom protekle tri godine preuređivao prostor bivše tvornice igračaka u svoj volonterski centar.

Riječ je o projektu, vrijednom oko 6 milijuna kuna, koji će smještajno i sadržajno obogatiti turističku ponudu tog zaštićenog dijela prirode Gorskog kotara.

Nakon trogodišnjih radova, volonterski bi centar u Crnom Lugu s 43 ležaja  i novim sadržajima ponude uskoro trebao biti dostupan posjetiteljima, istaknuo je ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Mario Antolić.

Izjavio je kako je volonterski centar završen, za njega su ishođene sve dozvole, a izvršena je i primopredaja. Ovisno o vremenskim uvjetima, očekuje se da bi objekt mogao otvoriti svoja vrata u travnju ili svibnju kao što se očekuje i dobar interes volontera, koji sve više pokazuju zanimanje za pomoć na zaštićenim područjima. Postoje i volonterski programi poput izrade šindre (drveni pokrov za kuće) te ručne košnje planinskih livada, pa će od centra svi imati koristi.

Kako je Upravna zgrada Nacionalnog parka Risnjak u Crnom Lugu dosad nudila tek desetak komercijalnih ležajeva, s otvaranjem volonterskog centra smještajni se kapaciteti četverostruko povećavaju, a ravnatelj Antolić zbog toga očekuje i pojačano zanimanje obrazovnih ustanova.

Dovršetak volonterskog centra dobar je poticaj da se, osim obiteljskih i individualnih posjetitelja, Nacionalnom parku počnu vraćati i organizirane grupe gostiju čiji je broj zbog korona krize lani stagnirao.

Iz Gorskog kotra javlja se Nenad Lučić:

Volonterski centar Risnjak, pripremio Nenad Lučić

Zgrada volonterskog centra prije uređenja 2017.godine (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Zgrada volonterskog centra prije uređenja 2017.godine (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.